Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns tomterna i Östersund

/

I dag finns 22 lediga kommunala villatomter i och kring Östersund. Om ett par år beräknas antalet ha fyrdubblats. Aldrig har den kommunala tomtmarknaden varit så välfylld – men köpintresset har varit svalt.

Annons

I Skogsmon/Torvalla finns 17 färdiga tomter att köpa.

På Aspvägen finns en, liksom på Sikvägen.

Och vid Sjömon, längs stranden mellan Odensala och Torvalla, förväntas en detaljplan att antas om 16 villatomter, ytterligare ett tiotal är på gång ett bara några hundra meter därifrån i kvarteret Kardemumman.

Då har vi inte nämnt villasatsningarna på Tallbacken, vid Remonthagen och Brittsbo i Lugnvik.

Det har inte funnits så många lediga tomter i det kommunala tomtbeståndet som i dag, men köpintresset är fortsatt tämligen kyligt.

– Tyvärr kan vi ju inte stoltsera med någon köprusch. Det är snarare motsatsen med mycket färre som anmäler sig till tomtkön, säger exploateringschefen Anne-Katrin Ångnell.

– Att vi just nu och de senaste tre åren har och har haft väldigt attraktiva tomter till salu; sjönära, centrumnära eller med vacker utsikt, så har samtidigt efterfrågan gått ner så att vi istället har fina tomter ”på lager” för första gången på 15 år till och med så att man inte ens behöver stå i vår tomtkö för att kunna köpa utan att den förste som vill kan köpa tomten, fortsätter hon.

Men efter nyår hände något.

– Under de sista månaderna har det börjat vända. Vi får nog in åtminstone en förfrågan om tomterna varje dag, berättar Anders Thorssell, exploateringsingenjör.

Vad kan det bero på?

– Det är svårt att säga, men det kan vara räntorna som är på väg ner.

Kostnaden för en kommunal tomt varierar betydligt; från billigaste på Forstmästarvägen i Torvalla på 200 000 kronor till runt halvmiljonen vid Hjälmtorpet. Och så finns förstås den exklusiva Karlslundstomten på 775 000 kronor – en tomt som kan köpas av den som i första hand är registrerad i den kommunala tomtkön.

I Åsområdet i Krokom har tomter sålts för under 100 000 kronor. Frågan är om Östersunds kommun har en för hög prisbild.

– Det tycker jag inte. Vi vill inte dumpa den privata marknaden. Kommunfullmäktige har beslutat att vi ska ha marknadsmässiga priser, men inte marknadsledande, säger Anne-Katrin Ångnell.

Sedan beror priset på vad man jämför med, enligt Ångnell.

– Vi har sett centrala radhus som inte har renoverats sedan 1960-talet och som sålts för 2,5 miljoner kronor. Där är du uppe i närmare tre miljoner kronor innan du är färdig med boendet.

Mer läsning

Annons