Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns pengar att låna när bankerna håller igen

/
  • Tom Silverklo på företaget Disp i Östersund säger att Norrlandsfondens stöd var viktigt eftersom bankerna har blivit mindre villiga att låna ut pengar till tillväxtföretag.  Foto: Ulrika Andersson

Norrlandsfonden har lånat ut stora pengar till Jämtlands län under 2009. Ett av företagen som dragit nytta av lånen är hårvårdsföretaget Disp från Östersund.

Annons

Finanskrisen har inneburit svårigheter för flera branscher i det Jämtländska näringslivet. Förutom minskad försäljning och produktion så har flera företag även haft svårt att få låna pengar av bankerna. Stiftelsen Norrlandsfonden däremot har ökat sin utlåning kraftigt. Under 2008 lånade fonden ut 25 miljoner kronor till länets företag. I fjol var summan hela 44 miljoner kronor.

– Under krisen har bankerna varit mer återhållsamma med sina lån och därför har behoven av topplån ökat. Trots finanskrisen så har till exempel turismnäringen gått bra och flera företag i den branschen har valt att investera för framtiden, säger Lars-Olov Söderström som är vd på Norrlandsfonden.

Enligt honom har lånen från Norrlandsfonden lett till investeringar i de jämtländska företaget på över 200 miljoner kronor.

Ett av de länsföretag som haft nytta av Norrlandsfondens lån är Östersundsbaserade Disp som tillverkar och säljer hårvårdsprodukter.

– För oss var det här ett viktigt lån. Framförallt i tider när bankerna inte längre är banker. Vi som tillväxtföretag är beroende av lån för att kunna gå vidare och bankerna har ju under finanskrisen bara lånat ut till supersolida företag, säger Tom Silverklo som är vd och grundare av Disp.

Han berättar att företaget är inne i en fas när det växer och att det krävs finansiering för att satsa vidare.

– Vi måste gasa i minst två år till, säger han och berättar att Disp det senaste bokslutet gick med vinst men att det kommer att ta något år till innan kassaflödet vänt.

Norrlandsfonden är en stiftelse med mål att främja utvecklingen av företag i de fem nordligaste länen i Sverige. Det sker bland annat genom lån och olika borgensåtaganden. Varje år lånar fonden ut cirka 250 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons