Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns inget hinder för sport

/
  • 25-åriga Anna Kristofferson tävlar i simning för funktionshindrade. ”Anna ska iväg på SM i Osby i april, hon är jätteduktig, berömmer tränaren Linda Johansson.
  • 20-åriga simmaren Christoffer Lind var på plats för att hålla föredrag om sin väg tillbaka efter olyckan som tog båda hans ben och en arm. Ett halvår tog det, innan han åter tränade i bassängen, och därefter har han vunnit ett antal svenska medaljer och simmat till sig två fjärdeplaceringar i Paralympics.
  • Thomas Widlund, simtränare för funktionshindrade inom Frösö IF, testade bågskytte.
  • Kathrin Banck är mamma till 11-årige Johan, som har downs syndrom. ”Det är en enorm gåva att följa ett funktionshindrat barn, alla utvecklingssteg går långsammare. Och det är bra att det finns sporter som är anpassade för funktionshindrade”, sa hon.
  • 11-årige Johan Banck utmanar sin pappa Lars i gräsmattecurling. ”Jag spelar fotboll också, och går på Kul och bus på söndagar”, berättade han. Foto: Henrik Flygare
  • 25-åriga Anna Kristofferson tävlar i simning för funktionshindrade. ”Anna ska iväg på SM i Osby i april, hon är jätteduktig, berömmer tränaren Linda Johansson.

Simning, dans, skytte, curling eller fotboll. På gamla ATS kunde funktionshindrade i lördags prova på det – och flera andra sporter. För det mesta går att utföra oavsett hinder.

Annons

Bakom arrangemanget stod Jämtland-Härjedalens handikappidrottsförbund, tillsammans med Frösunda, ett privat bolag som sysslar med LSS-assistans.

Tillsammans hade de lockat till sig bland andra Frösö IF och IFK Östersund som visade upp vilka sporter som de har särskild träning för funktionshindrade. Ett hundratal dök upp under dagen för att prova på idrotterna och för att lyssna på bågskyttetjejen Zandra Reppe, samt simmaren Christoffer Lind.

– Vi har bland annat innebandy, gräsmattecurling, friidrott och simning, berättade Linda Johansson och Thomas Widlund, som båda är simtränare.

– Det är väldigt roligt att träna funktionshindrade, de är otroligt hängivna sporten och ger hundra procent hela tiden, säger Thomas Widlund.

Simningen riktar sig både till de som bara vill motionera, men även till de som vill tävla.

– Vi har två stycken som ska iväg på SM för funktionshindrade i Osby i april, berättar Linda Johansson.

En som gillade gräsmattecurlingen var 11-årige David Banck.

– Det är roligt. Jag spelar fotboll också, och går på Kul och bus på söndagar.

– Vi är här mest för att kolla läget i dag, men det är bra att det finns sporter som är anpassade för funktionshindrade, säger Davids mamma Kathrin.

Mer läsning

Annons