Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns hjälp åt psykiskt sjuka

/
  • Lena Rasten provar hur ett kedjetäcke känns på ryggen. Kompisen Linda Hansson som lider av psykisk ohälsa skulle vilja ha ett bolltäcke, men landstinget betalar inga kostnader för ett sådant.Foto: Robert henriksson
  • En dygnstavla är ett hjälpmedel som kan ge stöd med ordning och struktur i vardagen.

Okunskapen är stor i hela landet när det gäller hjälpmedel för personer med psykisk ohälsa. Men nu ska det bli bättre.

Annons

Hjälpmedelsinstitutet startade i går sin lands- omfattade turné i Östersund.

Hjälpmedel av olika slag kan förbättra livskvaliteten för många människor. Nu ligger fokus på hjälpmedel för personer med psykisk funktionsnedsättning.

I går var Hjälpmedelsinstitutet i Östersund för att visa upp de hjälpmedel som finns och lära dem som träffar personer med psykisk ohälsa i sitt arbete, vilken hjälp som finns.

– Okunskapen är stor i hela landet, säger Monica Rydén från Hjälpmedelsinstitutet. Jämtlands län sticker inte ut på något sett. Det handlar om hjälpmedel som inte är efterfrågade, eftersom kunskapen om dem inte finns.

Ändå menar hon att det inte är en slump som de startar sin turné i just Östersund. Men när utbildningen om hjälpmedel och kognitiva funktionsnedsättningar började på Östersunds sjukhus vad det inte alldeles lätt.

– Vi hade fem kollin med hjälpmedel som vi skulle visa och de har kommit bort på flyget, säger Monica Rydén. Men jag får göra så gått det går med bildspel.

Samtliga föreläsningar/utbildningar under dagen var fullbokade, intresset var med andra ord väldigt stort.

Men under eftermiddagen kom bagaget tillrätta och ordningen var återställd.

Det är regeringen som har gett Hjälpmedelsinstitutet uppdraget att utveckla samt informera om bra hjälpmedel för den här gruppen för profession, brukare, anhöriga samt beslutsfattare inom kommun och landsting.

– Det handlar om att bryta utanförskapet och ge personer med psykisk ohälsa ökad delaktighet, säger Anna Svensson vidare. Det innebär högre livskvalitet och att även dessa människor kan ta del av samhället på lika villkor.

Ett av de populära hjälpmedlen är ett bolltäcke, alltså ett täcke med insydda bollar som är rogivande. Bollarnas tyngd stimulerar centrala nervsystemet och ger kroppen taktil stimulering (taktil = beröra).

”Det känns som att det kramar en. Jag sover bättre, har minskat min sömnmedicin och äter mindre på natten”, är en kommentar ur informationshäftet.

Under föreläsningen pratade Monica Rydén bland annat om personer med ADHD.

– Sjukdomen har en hög ärftlighet, säger hon. Ofta får barnen diagnosen först och efter utredning av föräldrarna visar det sig ofta att de har samma diagnos.

I Uppsala inom psykiatrin startades ett projekt KogniTek med vuxna med diagnosen ADHD.

– Många av dem hade travat runt, inte minst inom socialtjänsten, länge, säger hon. Efter en bedömning visades att dessa behövde mer lågteknologi än högteknologi i sin vardag. På önskemål tog vi fram ett stort veckoschema i plåt med flyttbara magnetknappar.

– Det dessa personer behövde var att kunna strukturera dagen för sig själva och barnen. Det var ett enkelt hjälpmedel där de som hade förmågan själv kunde sätta upp lapparna om hur veckan ska se ut.

När de får vardagen hemma att fungera, fungerar det också på jobbet.

Mer läsning

Annons