Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns 600 miljoner att dela på men få skogsägare söker bidrag

Landets skogsägare får dela på 600 miljoner kronor under sex år. Men det är få länsbor som ansöker om ekonomiska bidrag.

– Vi vill ha in fler ansökningar, säger Anette Arvidsson på Skogsstyrelsen i Jämtland.

Annons

Sedan 2007 har det funnits möjlighet för skogsägare att söka stöd ur EU:s landsbygdsprogram. Målet med bidragen är främst att bevara skogens mångfald och kompetensutveckling.

– Tanken är att stimulera skogsägarna att utveckla företagen. För detta krävs det bra kompetens och att de har ett miljötänk med sig. Skogsägarna tillhör också en stor del av landets egenföretagare och därför är det viktigt att satsa på dem, säger Anette Arvidsson på Skogsstyrelsen.

Skogsstyrelsen kan bevilja stöd till utbildningar som hålls med syfte att nå ett hållbart skogsbruk.

– Det handlar om att ta tillvara på ekonomiska, ekologiska och sociala aspekter, säger Anette Arvidsson.

Stöd kan sökas för att anordna kurser för andra, så kallat projektstöd. Den som söker kan då få bidrag för hela projektets kostnader. Det finns också möjligheter att få bidrag för att själv gå en utbildning. Det kan ge ersättning för resor, logi och kursavgiften. Men det är få som söker denna typ av stöd.

– I sista omgången har vi bara fått in ansökningar som gäller projektstöd. Det är inga privatpersoner som har ansökt, säger Anette Arvidsson.

Skogsägare kan också få ersättning för att utveckla skogens natur- och kulturvärden. Stödet är tänkt att kompensera för de kostnader som läggs på skötseln.

– Det kan till exempel handla om att röja vid en kulturlämning i skogen. Vi vet att de bevaras bättre om skogsägarna röjer vid dem.

För den typen av arbete används schablonersättningar.

– Den som röjer vid en kulturlämning kan få ett bidrag på 1 100 kronor.

Skogsägaren kan också få stöd utifrån den areal med mark som berörs av åtgärderna, vilket maximalt rör sig om 7 000 kronor per hektar. Även denna typ av stöd har få länsbor sökt.

– Vi har fått in färre ansökningar än vad vi hade hoppats på, säger Anette Arvidsson.

Mer läsning

Annons