Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns 25 miljoner att hämta för den som vill satsa på landsbygden

Efterlyses: projekt för satsningar på landsbygden. Tillgångar: 25 miljoner som inte kunnat fördelas, eftersom goda idéer saknas till hur pengarna ska användas.

Annons

Leader Storsjöbygden sitter på pengarna. Den kampanj man drog igång för omkring ett år sedan har inte gett önskat resultat.

– Det är väldigt trögt att få in ansökningar med lite höjd i. Folk behöver prata med varandra på landsbygden om vad som behöver göras, säger Nina Andersson, verksamhetsledare.

Leader Storsjöbygden är en del av EU:s landsbygdsprogram och riktar sig till invånarna i Östersunds, Bergs och Krokoms kommuner med några undantag.

Dessutom finns drygt en halv miljon i ungdomsprojektet Sixten, som påbörjades i augusti.

– Där har vi inte fått en enda ansökan. Ungdomar kan få 15 000 kronor till att täcka kostnader i ett ungdomsprojekt som förenar ungdomar i en by, säger Nina Andersson.

Att det är så mycket pengar kvar hur ska man se på det?

– Samarbete tar kraft och att orka samarbeta är nyckeln. Det finns nog också en villfarelse om att man inte kan söka stöd för vissa saker, säger Nina Andersson.

Tolv ansökningar har hittills inkommit och det behövs minst lika många till för att Leader Storsjöbygden ska få ut projektmiljonerna. För att få loss pengar ska ansökan omfatta ett större helhetsgrepp för hela bygdens utveckling.

Kortfattat så kan ansökningar om båtbryggor och festivaler inte beviljas.

Däremot öppnas bankkontot för samarbetsprojekt mellan privata, ideella och offentliga aktörer. Ledorden är innovation och långsiktighet. Stöd kan också sökas för att titta närmare på en idé.

Några konkreta exempel:

Företagsutveckling, infrastrukturförbättring, förnyelsebar energi, livsmedelsutveckling och skapandet av ekonomiska föreningar som driver dagis och äldreomsorg.

Utveckling av nya produkter i ett företag kan göras till ett projekt, för att därefter sättas in i ordinarie verksamhet.

Föreningar som vill utveckla besöksnäringen i bygden genom att jobba ihop kan också sikta på miljonerna via en ansökan.

– Det är högt i tak och det är bara markköp som det inte beviljas stöd för. Halva kostnaden ska den sökande kunna visa att man täcker med egna insatser, konstaterar Nina Andersson.

Mer läsning

Annons