Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får hundarna mönstra till försvaret

/
  • Anja Wernersson tycker att hennes schäfer Peppar kan få en bra stimulnas som försvarshund - och Peppar verkade gilla grejen och gjorde bra ifrån sig under inträdesprovet på Frösön.
  • Eva Karlsson med schäfern Segra får tassarna kollade under tillgivenhetstestet.
  • Michael Eliasson har redan tränat upp en hund som försvarshund. Nu är det hunden Speeds tur att testa.

Det saknas ett 40-tal försvarshundar i Jämtland och Härjedalen. Därför pågår just nu intagningsprov för hundar på Frösön och i Åre. LT gjorde ett besök på Frösön, när fem hundar av olika raser, testade om det var något för dem.

Annons

– Vi vill testa det här för att vår hund ska få en uppgift, säger Peter Hellgren som har tagit med sig Riesenschnauzern Malley.

Anna Östman och Johan Stigsson, som kom med blandrasen Eddie, hade samma åsikt.

– Vi testar det här för att kunna göra något med hunden, för att kunna använda honom till det han är till för, säger de.

Inträdesprovet som hundarna gick igenom under ledning av Peter Hansson, hundinstruktör vid Fältjägarbataljonen, gick ut på att se om hundarna visade ett intresse för att bli försvarsmaktshund.

– Det innebär bland annat att vi testar om den är skotträdd, om den visar tillgänglighet till andra än sin hundförare och om den kan spåra, säger Peter Hansson.

– Om hunden bits, eller är skotträdd blir den inte uttagen. Då finns det ingen anledning att plåga den, säger han.

Men skotträdd var inte någon av de fem hundar som var på plats på Frösön. När två skott sköts av en bit in i skogen var det en del som inte ens reagerade.

Nästa test gick ut på att gå en 300 meter lång patrullstig där tre personer, så kallade figuranter, redan gett sig ut och gömt sig 10–15 meter in i terrängen för att hundarna skulle kunna markera spår.

– På slutcertifieringsprovet ska de klara att markera figuranter på 80–100 meters avstånd, säger Peter.

Anledningen är att hundarna snabbt ska få korn på en fiende i skogen. Men givetvis är spårningen väldigt användbar när hemvärnet är ute och eftersöker människor också.

Anja Wernersson, med schäfern Peppar, var föst ut på spåret. Första figuranten markerar hon lite diffust, något som kan bero på hur vinden ligger på.

De två andra figuranterna markerar hon rakt på, utan problem. Ett väl godkänt resultat, summerar Peter Hansson. Och även Anja Wernersson är nöjd. Hon ser detta som ett sätt för Peppar att få mer stimulans.

– Peppar är även besöks- och terapihund och i dag har vi varit ute hos autistiska barn och gjort ett besök, berättar hon.

För alla de hundar som visat gott intresse för att stå till tjänst åt försvaret väntar nu en kurs som tar ett helt år för dem och deras hundförare.

– Vi kommer att träffas minst en gång i veckan. Sedan behöver hundföraren även gå med hunden i lydnadskurser privat, säger Peter Hansson.

Klarar hunden hela utbildningen är den klar att användas i det militära, och gör man olika tilläggsprov kan den även användas av polisen vid eftersökningar.

Mer läsning

Annons