Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här byggs stans nya skateboardramper

/
  • ”Att få till rätt lutning på ramperna är det krångligaste med det här”, säger Stefan Valdén som slutför arbetet på formen till en sex meter lång skateboardramp.
  • Alexander Nilsson och Stefan Valdén diskuterar lutningen på rampen med sin lärare. Varje millimeter är betydelsefull när träformen tillverkas.
  • En konformad ramp är häftig men svår att göra. ”Betongen måste vara väldigt tjock för att inte rinna av”, säger Marcus Ramsten. ”Och händer det en olycka med betongen så är det inte bara att göra om precis, i alla fall inte om den hunnit stelna”, säger Erika Norderud.
  • Erika Norderud tycker att det gått bra hittills och är inte orolig för att skateboardramperna inte ska bli klara innan sommarlovet.

På Palmcrantzskolan är det byggspurt i vår. Det är byggprogrammet 2008 b som färdigställer skateboardramper i betong. Ramperna kommer att ställas upp på Stadsdel norr i början av sommaren om allt går som planerat. Ett annorlunda uppdrag för eleverna som annars tillverkar friggebodar och grillar.

Annons

– Vi har hållit på sedan strax för jul. Jag anmälde mig inte frivilligt då läraren frågade vilka som var intresserade eftersom betong inte är min starka sida. Jag tycker bättre om husbyggnad, men det har verkligen gått jättebra, säger Erika Norderud som går byggprogrammet årskurs 1.

Det är ett samarbete mellan Fältjägaren Fastigheter och eleverna på Jämtlands gymnasiums byggprogram som mynnat ut i att sex stycken skateboardramper ska smycka Stadsdel norr. Ramperna ska vara tillgängliga för allmänheten och göra området attraktivt för ungdomar.

Ramperna blir stora, ett par av dem upp till sex meter långa, och formade som koner, halvcirklar och rektanglar med stålkanter så skateboardåkarna kan slajda längs sidorna.

Stålkanterna är beställda från industriprogrammet på Palmcrantzskolan.

– Formarna till ramperna är färdiga, och nu armeras de med järn och fylls med frigolit så de inte blir för tunga. Om någon vecka kommer det en bil med betong och då ska formarna fyllas. Sen är det bara att placera ut ramperna, säger Marcus Ramsten, elev på byggprogrammet.

Att ramperna kommer att stå en offentlig plats och inte på någon privat tomt tycker alla är kul.

– De flesta i Östersund kommer ju att få se ramperna och många ungdomar lär nyttja dem och då är det ju lite häftigt att känna att det är vi som har gjort dem, säger Marcus Ramsten.

Byggeleverna har planerat att genom skateboardramperna göra avtryck i stadsmiljön.

– Vi kommer förmodligen att göra handavtryck i betongen och signera dem på det viset, så får vi se om tio år om de står kvar, det vore ju jättekul, säger Erika Norderud.

Mer läsning

Annons