Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här blev ungdomar från länet mästare på att spela schack

/
  • Felix Mähler Karlström får lite nya tips i schack av den mer rutinerade schackspelaren Sven-Åke Eliasson.Foto: Henrik Flygare
  • I Östersunds del av Schack 4:an var det Fjällängsskolan som gick vinnande ur tävlingen. Nu går de vidare till länsfinalen i Östersund i slutet av mars.
  • ”Det är roligt att vinna”, säger Julia Sjödin från Mimergården och gör ett avgörande drag mot Jacob Ward på Fjällängsskolan.
  • En ny generation schackspelare är på gång i länet. I måndags drog tävlingen Schack 4:an fulla hus i Sveg, i går avgjordes tävlingen i Östersund, i dag är den i Strömsund för att sedan gå vidare i länets kommuner. Den rutinerade schackspelaren Sven-Åke Eliasson lär här Felix Mähler Karlström och andra fjärdeklassare i Östersund några nya tips.

Schackintresset sveper nu över länets fjärdeklassare. I går samlades sju skolklasser wwi sporthallen i Östersund för Schack 4:an, en klurig turnering som slutar med stor final i Globen.

Annons

Baktanken från Svenska schackförbundet är att locka ungdomarna till schackspelandet. Och fjärdeklassarna visar sig inte vara det minsta svårflörtade.

– Det är roligt, man får tänka mycket, säger Julia Sjödin, som går i 4:an på Mimergården i Torvalla.

Hon började spela i höstas och brukar spela på rasten efter skollunchen.

– Det är roligt att vinna också, säger hon, och avslutar precis ett parti schack där hon besegrade Jacob Ward, från Fjällängsskolan.

Även han brukar spela mot kompisar på rasterna i skolan. Det är roligt att sitta och klura lite.

– Man lär sig mer och mer drag efter hand, säger han.

Schack 4:an är en lagtävling där hela klassens reslutat räknas ihop, och vid tävlingen i Östersund var det Fjällängsskolan som gick segrande ur kampen. För de väntar nu en länsfinal mot lag från alla åtta kommuner. Därefter går två, eller tre lag vidare till den stora finalen i Globen i maj.

Intresset för tävlingen har varit stort. Hittills har schackförbundet varit ute hos 950 skolklasser runt om i landet.

– Schack ligger lite nära mattematiken, tävlingen förstärker lagkänslan i klassen, säger Per Hultin, från Svenska schackförbundet som är projektledare för hela tävlingen.

– Det ska vara lite som Vasaloppet, alla ska kunna vara med, säger han, och berättar att fjärdeklassarna lär sig schackspelet förvånansvärt snabbt.

– Vi var ute i klasserna och lärde ut reglerna och delade ut lite schackbrädor i höstas, sedan lär barnen av varandra hela tiden.

Mer läsning

Annons