Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är samspel vägen till framgång

/
  • Felicia Dahlborg i Östersunds BK peppar sin Hannie att ta sista delen av hindret vid helgens agilitytävlingar i Östersund.
  • De som ville prova på kunde göra det på en bana intill tävlingarna. Erika Höggren med Ebba körde några varv.
  • Anne-Lis Wård, Nordmaling, med Frida som tar sikte på nästa hinder.
  • Sofia Johanssons border collie kelpie, Ninja, flyger fram över hindren på banan i Lugnvik.

I Östersund genomfördes tävlingar i agility hela helgen med hundar och deltagare från Västerås till Umeå, samt Tröndelag.

Annons

Det gick undan när de laddade hundarna med varierad framgång tog sig igenom hinderbanan.

– Cirka 200 hundar deltar i tävlingarna och agility har blivit landets störst växande hundsport, säger tävlingsledaren Anna Brattlin.

– Det som är kul med tävlingarna är kontakten mellan hund och förare. Hundarna tycker att hinderbanan är så rolig att någon belöning utöver den egentligen inte behövs.

Banorna innehöll några överraskande svängar som ställde till det emellanåt.

– Hunden ska vara både snabb, smidig och lyhörd. I tävlingarna handlar det om extremt små marginaler som gör att man fortsätter jakten på det perfekta loppet, säger Anna Brattlin.

Lokalt har Anna-Karin Andersson, Lit, varit framgångsrik i den här sporten. Under en tävling i Hudiskvall nyligen vann hon två championat på en dag.

– Det är extremt ovanligt, konstaterar Anna Brattlin.

För nybörjare och erfarna fanns möjligheten att prova sina förmågor, eller finslipa träningen, under tidtagning på en provbana.

– Ganska många har provat och alla slags hundar har deltagit, säger Marie Andersson som tillsammans med Marie Thorell hjälpte till med det praktiska.

En unghund som hade kul på provbanan var Erika Höggrens jack russel, Ebba, som hon tänker tävla med när det blir något äldre.

Ove Hemmingson testade banan för första gången tillsammans med sin Tjalle; en pumi som skaffat sig en del tävlingserfarenhet tillsammans med matte.

– Den var lite för ivrig och det gäller att hänga med i svängarna. Den är snabb, sammanfattar Ove Hemmingsson sin provrunda.

Mer läsning

Annons