Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är hunden som ingen vill ha ...

/
  • ”Är det verkligen ingen som vill ha mig?”            När alla hundarna blivit hämtade till helgens firande, då står Freja ensam kvar i sitt bås på Andrés hunddagis i Östersund. Foto: Jan Andersson
  • ”Freja är utan tvekan en av de snällaste och mest sociala hundar jag träffat. Jag hoppas att hon får ett bra hem, det förtjänar hon”, säger André Önnebro.

När alla hundarna har blivit hämtade från Andrés hunddagis i Östersund, då sitter jämthundstiken Freja ensam kvar i sin bur. Henne har ingen hämtat på tre månader.

Annons

– Det här är en mycket sorglig historia, säger André Önnebro, som äger hunddagiset vid gamla slakteriet.

– Jag tycker så synd om hunden som ingen vill ha och jag hoppas att hon så småningom får ett bra hem. Det är hon värd, säger André och börjar berätta hur det gick till när Freja kom till dagiset.

– Ägaren till Freja hade beslutat att avliva henne på grund av diffusa orsaker och då en bekant till ägaren hörde talas om det tog hon med sig Freja hit och frågade om vi kunde ta hand om hunden några dagar. Nu har det gått tre månader och än har ingen brytt sig om hunden.

André har engagerat sig i Frejas öde. Bland annat har hunden fått följa med hunddagisets praktikanter hem ibland, mest för att André ska få veta hur Freja uppför sig bland barn och andra djur.

– Jag har säkert träffat mer än 500 hundar i mitt jobb och jag kan med säkerhet säga att Freja är en av de mest sociala hundar jag träffat. Hon är så enormt snäll och vill alla väl, hon har bara ett fel och det är att hon snarkar, men det får man väl stå ut med.

– Jag tog med henne till älgjakten i höstas, mest för att se om det var någon jakthund i henne. Då gick hon runt till lagets alla medlemmar och ägnade några minuter åt var och en, det var en fröjd att se. Tydligen har hon tillbringat sina tre år i en hundgård eftersom hon har sådana behov att bli ompysslad, säger André.

Som en sista åtgärd för att få ett hem till Freja har André satt ut en annons på nätet där han beskriver jämthunden och vilket slags hem han söker till henne.

– Det får gärna vara en barnfamilj och det är inget tvång att de ska bo på landet. Däremot så behöver de som inbillar sig att Freja ska bli en jakthund inte höra av sig. Jag vill att hon ska bli en familjemedlem som får var med på dagarna utan att bli lämnad ensam några längre perioder.

När LT besöker hunddagiset dagen före julafton sitter Freja i sitt bås och tittar med stora bedjande ögon. Ett kort ögonblick funderar undertecknad om en 16-årig hankatt skulle bli lycklig över lite sällskap på ålderns höst men slår snabbt bort tanken.

Nu får vi hoppas att hunden får en ljus framtid och vi kommer fortsättningsvis att följa Frejas öde.

Mer läsning

Annons