Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är det svårt att få avancerad hörapparat

/
  • I rapporten sägs att det rimligtvis borde vara så att förekomsten av hörapparatbärare i stort sett motsvarar förekomsten av hörselnedsättning, men så är det inte. Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Länet har många hörselskadade invånare, men få av dem bär hörapparat.
Jämtlands län är dessutom bland de sämsta på avancerade hörapparater.

Annons
Det visar en kartläggning som Hörselskadades riksförbund, HRF, presenterade i går i rapporten "Adjö yxskaft".
Kartläggningen visar att endast åtta procent av de hörapparater som upphandlas av Jämtlands läns landsting tillhör kategorin "avancerade".
- De flesta av oss möter dagligen olika ljudmiljöer. De flesta behöver därför avancerade hörapparater, även i Jämtland, säger Jan-Peter Strömberg, HRF:s förbundsordförande i ett pressmeddelande.
Övriga 92 procent av hörapparaterna klassificeras som bas- och mellanapparater och är mer begränsade.
HRF är mycket kritisk till hur hörselvården fungerar i landet och i vårt län.
- I Sverige finns det drygt en miljon människor som hör dåligt, men över 600 000 av dem har inte haft kontakt med hörselvården, skriver HRF i ett pressmeddelande.
Bland dessa 600 000 har nästan hälften hört dåligt över tio år. Runt 64 procent av dem som arbetar har inte ens talat om sin hörselskada på jobbet.
- Följden av detta är utbredd och onödig ohälsa. I dag har så många som en av fyra hörselskadade kvinnor förtidspension, en helt orimlig siffra, säger HRF:s förbundsordförande Jan-Peter Strömgren.
I rapporten sägs att det rimligtvis borde vara så att förekomsten av hörapparatbärare i stort sett motsvarar förekomsten av hörselnedsättning.
Men så är det inte.
Jämtland tillhör exempelvis de län som har landets minsta andel hörapparatbärare.
Rapporten säger också att det endast är Jämtlands län som har en markant minskning av antalet personer som fått hörapparater.Länet ligger nämligen i botten när det gäller antalet hörselskadade som bär hörapparater. Av totalt 21 656 hörselskadade använder 23,5 procent hörapparat.
HRF har länge krävt att landstingen avskaffar kostnadstaket samt att alla avgifter i samband med utprovning av hjälpmedel ska omfattas av högkostnadsskyddet. "Det är framför allt en rättvisefråga", skriver de.
LT har pratat med avdelningschef Linett Olsson på hörcentralen som inte vill kommentera uppgifterna förrän hon läst rapporten.

Mer läsning

Annons