Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handlingar försvann från F4 – Säpo är inkopplat

När F4 avvecklades upptäcktes det att en hemligstämplad handling hade försvunnit. Om den kommer i fel händer innebär det stor risk för landets försvar och rikets säkerhet. Försvaret kan behöva göra motåtgärder. Händelsen har nu anmälts till kontraspionageenheten vid Säkerhetspolisen.

Annons

Försvarsmaktens högkvarter har utrett försvinnandet och kommit fram till att om informationen i handlingen röjs kan det innebära risk för landets försvar och rikets säkerhet.

– Det innebär att försvaret kan behöva göra motåtgärder. Mer än så kan jag inte säga men det här är väldigt allvarligt, säger Agne Johansson, vid säkerhetssamordningsgruppen på Försvarsmaktens högkvarter.

Att handlingen saknades ska ha upptäckts efter avvecklingen av F4, Jämtlands flygflottilj. Handlingen som har rubriken ”Plan avseende Fortifikatoriska funktionskontroller” innehåller enligt Dagens Nyheter en lista över hemliga anläggningar från Treriksröset i norr till Jämtland-Härjedalen och Medelpad i söder, det vill säga 54 procent av Sveriges yta.

Enligt Agne Johansson är det ovanligt att handlingar med extremt hemligt innehåll försvinner.

– Hemligstämplade handlingar försvinner titt som tätt men det är ytterst sällan som det rör sig om sådant här allvarligt innehåll.

Den försvunna handlingen upprättades 2003. Om den har kommit bort, förstörts utan att detta har registrerats eller hamnat i främmande händer är oklart.

– Problematiken med sådana här handlingar är att det är informationen som är intressant och inte själva papperet. Om informationen har blivit röjd är det lika allvarligt som om handlingen har lämnats bort, säger Agne Johansson.

Det är F21 i Boden som har fått i uppdrag att anmäla händelsen eftersom F4 är nedlagt.

När försvarsmakten upptäcker att en hemlig handling som innehåller känslig information saknas måste de anmäla det till kontraspionageenheten vid Säkerhetspolisen.

– Där lämnas det vidare till åklagare som beslutar om det blir någon förundersökning i ärendet. Det kan sedan leda till åtal av den personen som har ansvar för handlingen, säger Magnus Stenqvist, som är handläggare i ärendet.

Den som är ansvarig för en hemlig handling är också skyldig att se till att den inte försvinner.

Det kan ofta vara en chef eller någon annan person som har tillgång till den genom sina arbetsuppgifter.

När det gäller extremt hemliga handlingar, som den som har försvunnit, görs det alltid grundliga undersökningar av de personer som blir ansvariga.

– Det tas till exempel alltid referenser på de som får ta del av sådana hemliga handlingar och de utreds ordentligt, säger Agne Johansson.

Mer läsning

Annons