Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handlare i Östersund: Stortorget får inte bli en stor tom yta

/
  • – Bara det inte blir ett dött torg som det ser ut nu, säger Johan Gavelin             som driver butiken Ordna kontorscenter vid Stortorget. Han efterlyser en plan med idéer för hur torget ska brukas. Foto: Henrik Flygare
  • – Självklart borde flera få serveringstillstånd på torget, säger Mecka Eriksson på Polarn O Pyret.
  • – Egentligen borde något mer permanent finnas på torget. Det blir tomt och väldigt öde mellan aktiviteterna, säger Hans Lassarp i parfymbutiken vid hörnet av torget.
  • Niclas Mann i butiken Terräng tycker ombyggnaden av torget blivit ett ordentligt lyft. Men Niclas föredrar korttidsgrejer som skiftar ute på torget, istället för permanenta inslag som han befarar kan få torget att stagnera.

Stortorget får inte bli som det är nu, en död yta som folk skyndar förbi eftersom ingenting händer där på dagarna.

Annons

Den bestämda uppfattningen har handlare som driver butiker runt torget.

– Jag tror att julmarknaden och skyltningen blir den bästa på länge efter ombyggnaden, säger Johan Gavelin som driver butiken Ordna Kontorscenter på Stortorget.

– Bara det inte blir ett dött torg, som det ser ut nu, under stora delar av övriga året.

– Det blev en väldigt stor kal yta. Nu behövs något nytt som så det blir liv i det här.

De gula stenarna lyser upp som det var tänkt runt torget, men novemberdiset ligger kompakt och det är en kombination som drar få besökare.

De långa perioderna mellan julmarknad, tillfälliga helgaktiviteter och tillfälliga sommarserveringar är en utmaning att ta sig an om torget ska locka fler besökare. Och det handlar om större delen av året.

Borde det vara fler permanenta inslag på torget som kan leda till att handeln runtomkring också drar nytta av fler besökare?

– Jag skulle gärna se fler grejer på torget. När förslaget kom såg det ut som om det skulle bli så, säger Johan Gavelin i butiken Ordna Kontorscenter.

Hur mycket torget kan implementeras i satsningen på Vinterstaden kommer att få betydelse i sammanhanget, konstaterar han.

– Det är också upp till oss omkring torget att göra något men det svårt för varje enskild butik. Jag hoppas fler än puben Bishops Arms får serveringstillstånd och kan använda avsatserna som byggts runt torget, säger Johan Gavelin.

Om ett eller flera serveringstillstånd ska tillåtas är oklart. Delar av allmänheten har retat upp sig på idén om ett tillstånd, liksom uppfattningar inom kommunledningen att Simon & Victors sommarveranda stör stadsbilden och därmed inte får byggas upp i fortsättningen.

– Självklart borde flera få serveringstillstånd på torget och de som sköter sig får vara kvar, säger Mecka Eriksson på Polarn O Pyret.

Hon tycker ombyggnaden blev jättebra men att det också blev väldigt mörkt på den stora ytan innanför gula stenarna.

Hans Lassarp och hans hustru Eva driver parfymbutiken i hörnet av Stortorget.

Hans tycker att utförandet och resultatet blev jättefint.

– Det är svårt att få igång aktiviteter där hela tiden. Men målet måsta vara att det sker något där hela tiden så torget inte blir en död, blåsig plats, säger Hans Lassarp.

– Egentligen borde något mer permanent finnas på torget. Det blir tomt och väldigt öde mellan aktiviteterna. Torget fungerar jättebra som scen. In med fler konserter emellanåt.

– Och kommunen måste vara väldigt flexibel i frågan om utskänkningstillstånd runt torget, fortsätter Hans Lassarp.

Han vill se en busshållplats vid Storsjöteatern så torget får en naturlig kommunikationspunkt. Teatern tycker han borde flyttas till området vid Badhusparken och byggas ut. I teaterbyggnaden bör istället inrymmas en galleria, som kan balansera upp handeln i centrala stan.

– Det behövs en utbyggd teater för att ta hit större föreställningar och arrangemang. Inte heller Guldgalan har någon bra lokal i dag och det här är jätteviktigt för utvecklingen av Östersund. Björntanden har gjort att man skjutit på frågan för länge, konstaterar Hans Lassarp.

– Isbana i nederdelen av torget är en kul grej och får man till den med Vinterstaden kommer torget att aktiveras. Men när kommunen lade ner så mycket värmeslingor hade man kunnat lägga slingor för en konstfrusen isbana också.

Niclas Mann har nyligen flyttat butiken Terräng, från ”grottan” i gången vid bingohallen, till nedre delen av Stortorget.

– Det blev skillnad som natt och dag.

– Men torget är becksvart på natten och ingen ser vad folk gör där, säger Niclas Mann.

Han tror inte en isbana är genomförbar och vill inte släppa in busstrafik över torget.

Ombyggnaden tycker han blivit ett ordentligt lyft. Men Niclas föredrar korttidsgrejer som skiftar, istället för permanenta inslag som kan få torget att stagnera. Invigningen med matsatsningen där tycker han är ett exempel på när det kan bli riktigt bra.

– Jag ser fram emot allt som kommer att hända här i vinter, säger Niclas Mann. Med början från första advent fram till jul kommer torget att fyllas av marknader och evenemang.

Mer läsning

Annons