Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handikappidrotten storsatsar i Östersund

/
  • Lisa Connelly börjar få koll på tekniken med sitski och hon gillar det. Hon vill försöka få tag på en sitski för att kunna åka privat.
  • Markus Nilsson, till vänster, provar skidåkning för första gången. Efter en stund, när han fått koll på tekniken går det undan.
  • Tomas Lingren, Frösön, ligger på skjutvallen. Han är en av dem som under helgen testat skidskytte, något som är nytt för honom.
  • Att ge funktionshindrade en möjlighet att pröva på olika idrotter är en viktig del för handikappidrottsförbundet.

Jämtland-Härjedalens handikappidrottsförbund vill att Östersund ska finnas på kartan som en plats som satsar på vinterhandikappidrott, både vad gäller utövare, utbildning och arrangör av evenemang.

I helgen har de haft inspirationsläger i vinteridrott i Östersund.

Annons

Inspirationslägret i vinteridrott är ett gränsöverskridande projekt tillsammans med Sör-Tröndelag i Norge.

– Det är 21 deltagare från Norge och från Sverige, i olika åldrar, som är här och prövar de paralympiska vinteridrotter vi har, längdskidor, skidskytte, alpin skidåkning, curling och kälkhockey, säger Fredrik Andersson, J-H handikappidrottsförbund.

Förbundet har mycket på gång och arbetar hårt för att lyfta vinterhandikappidrotten i länet.

I Gustavsbergsbacken på Frösön åker Lisa Connelly, Trondheim, upp i liften. Det är andra gången hon testar sitski.

– Det är trevligt. Jag testade första gången för två år sedan, säger Lisa Connelly.

– Du skulle bara behöva köra två dagar till nu så skulle du kunna göra det själv, säger Stina Nilsson, som hjälper Lisa med tekniken.

På skidstadion kör Markus Nilsson skidkälke för första gången.

– Det är jobbigt, säger han.

Det gick bra för honom att skjuta.

– Du fick tre träffar, säger Marcus Holm, som är med och hjälper till.

Genom inspirationslägret vill förbundet dels locka fler att hålla på med sporterna dels få fram nya ledare.

– Som ledare behövs vissa specialkunskaper, den utbildningen får man av oss, men det är inte så stora skillnader jämfört med att vara ledare i något annat sammanhang, säger Fredrik Andersson.

Han berättar att tidigare inspirationsläger har lett till att tre nya föreningar inom handikappvinteridrott startats i länet.

– Det är Almåsa alpina, Bräcke SK och Östersunds curlingklubb. Vi har också fått åtta nya idrottare, säger Fredrik Andersson.

I somras startades projekt NUCM Vinteridrott- Nationellt utvecklingscentrum Mittsverige vinteridrott för personer med funktionsnedsättning.

Det är ett brett projekt som J-H handikappidrottsförbund driver tillsammans med Mittuniversitetet, Sportstech och Vintersportcentrum.

– Vi vill skapa ett utvecklingscentrum för de paralympiska vintergrenarna. Vi koncentrerar oss på tre olika områden, utbildning och att skapa förutsättningar för föreningar, vi vill att de paralympiska vinteridrotterna ska få samma mjöligheter som andra vinteridrotter samt forskning och utveckling av till exempel utrustning, säger Fredrik Andersson.

Ett av målen som Jämtland-Härjedalens handikappidrottsförbund har är att inom en treårsperiod ha tre personer i Östersund som studerar, tränar och tävlar i någon av de paralympiska vintergrenarna.

Mer läsning

Annons