Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handelsanställda ser med oro på framtiden

Svensk Handels undersökning tror på ljusare tider för detaljhandeln. Samtidigt är Handelsanställdas förbund skeptiska inför framtiden.
– Vi spår att arbetslösheten kommer att öka drastiskt, säger Jaana Pålsson, fackets ombudsman i Östersund.

Annons

I går presenterade Svensk Handel sin månatliga undersökning Handelsbarometern.

Framtidsindikatorn, som mäter handlarnas framtidstro har stigit med fem enheter.

Det är tredje månaden i rad som undersökningen visar på förbättrade utsikter inför framtiden. Handelsbarometern visar även tendenser på att många tror att antalet uppsägningar i detaljhandeln kommer att minska framöver.

Länstidningen rapporterade tidigare att tre modebutiker i Östersund nu går i konkurs. Under bara januari och februari i år har tretton företag gått i konkurs i länet. Motsvarande siffra under samma period förra året är nio. Från branschens fackförbund, Handelsanställdas förbund ser man dystert på framtiden.

– Från och med årsskiftet har vi fört egen statistik. Den visar att 55 heltidstjänster har försvunnit i Jämtland och Västernorrland sedan 1 januari. Men det är betydligt fler människor än så eftersom vi räknar ihop deltidsanställningar, säger Jan-Christer Jonsson ombudsman i Östersund/Sundsvall.

Dessutom tror han att andelen arbetslösa inom handeln kommer att fördubblas under året. Han håller inte alls med Svensk Handels bild av framtidstron.

– Köpmännen är inte så positiva.

Jaana Pålsson, ombudsman i Östersund menar att det är de dolda varslen som drabbar hårdast.

– De som har visstidsanställningar brukar i normala fall få förlängd anställning men nu är det de som stryps först. Och över dessa dolda varsel finns det ingen statistik.

Från Svensk Handels håll tror man ändå på en långsiktig förändring.

– Situationen ser sämre ut i dag än för ett år sedan. Men det är ändå något ljusare nu än det var i december, säger Margareta Ternell, pressekreterare.

Gränshandeln fortsätter att öka trots lågkonjunkturen, tror Lennart Ögren som är ordförande i Stor-Östersunds Köpmannaförening.

De jobbar för att locka fler norska weekendresenärer till att handla i Östersund.

– STÖK har en positiv framtidssyn och tror på en bra utveckling för stadskärnan, säger han.

Mer läsning

Annons