Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handeln rustar för att möta Ica Maxis etablering

/
  • I september öppnas portarna till länets största stormarknad, Ica Maxi. Och upprustningen bland de redan etablerade handlarna pågår för fullt. Foto: Ulrika Andersson
  • Ica Maxi blir en tung konkurrent till redan etablerade Coop på Lillänge: ”Jag är inte alls orolig. Vi måste visa att vi är bäst med den bästa personalen för att klara konkurrensen”, säger Per-Åke Forsberg, chef på Coop Forum.Foto: Henrik Flygare
  • Ica Maxi blir en tung konkurrent till redan etablerade Coop på Lillänge: ”Jag är inte alls orolig. Vi måste visa att vi är bäst med den bästa personalen för att klara konkurrensen”, säger Per-Åke Forsberg, chef på Coop Forum.Foto: Henrik Flygare

Handeln rustar inför Ica Maxis etablering till hösten. På Hemköp på Bangårdsgatan är man exempelvis först ut med öppet till klockan 23 varje dag och flera butiker har eller kommer att investera miljontals kronor.

Annons

Ica Matmästaren på Samuel Permansgatan i Östersund har lagt ner stora pengar på att bland annat ha snyggat till lokalerna och bytt kylsystem under de senaste åren.

– Vi har investerat miljontals kronor och byggt ut servicen, nya kylsystem och vi kommer att göra en del nya förändringar också. Bland annat på färskvarusidan, berättar Mats Johansson, butikschef.

– Det känns som att vi står väl rustade inför Maxietableringen. Men visst finns det en viss oro. Det är aldrig roligt att ha en så pass stor butik så nära inpå. Vi har 23 anställda på lönelistan och vi gör vad vi kan för att de ska få behålla jobben, fortsätter han.

Benjamin Svensson är butikschef för Hemköp på Bangårdsgatan. Hans butik ligger bara ett stenkast från Matpiraten, en matvaruaffär som kommer att läggas ner när Ica maxi öppnar i september.

Bara nu i dagarna har Hemköps öppettider utökats till klockan 23.00 – ett led i att möta den hårda handelskonkurrensen i stan.

– Vi är först ut på marknaden och talar om att vi har stans bästa öppettider.

Kommer Hemköp att känna av när en 6500 kvadratmeter ny butik öppnar?

– Det är klart att Maxi är ett starkt koncept, men de som mest kommer att känna av att de kommer på marknaden är nog Coop på Lillänge. Det är den kompletta stormarknaden som har allt under samma tak, precis som Maxi, säger Benjamin Svensson.

Per-Åke Forsberg, chef för Coop Forum på Lillänge, ser det inte alls så.

– Jag är inte alls orolig. Vi måste visa att vi är bäst med den bästa personalen för att klara konkurrensen.

Att Coop precis är i färd med att investera fem miljoner kronor i stormarknaden har ingen koppling till Maxietableringen, poängterar Per-Åke Forsberg.

– Vi har funnits i fem år och behöver bygga om invändigt med att bland annat byta ut kylarna. Vi behöver helt enkelt förnya butiken.

Benjamin Svensson säger att ruljansen i hans hemköpsbutik går bra.

– Det är klart att man alltid önskar att det skulle gå bättre. Sedan har konkurrensen hårdnat rejält i Östersund under senaste åren inom detaljhandeln. Vi måste därmed bli bättre att anpassa oss till den marknaden, säger han och fortsätter:

– Kommuninvånarna har inte ökat. Det har däremot konkurrensen och vi är fler som ska dela på samma kaka. Vinnarna är framförallt konsumenterna med pressade priser och fler butiker att välja mellan.

Mer läsning

Annons