Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handeln: Lägg avgift på bankomatuttag

/
  • Sara Eriksson, Östersund, tycker att en avgift på uttag skulle vara bra. ”Men jag tar nästan aldrig ut pengar från bankomaten. Säkerheten med att hantera kontanter är inte så bra, jag tror det är nödvändigt med en avgift”, säger hon. ”Vissa banker tar ju redan i dag ut en avgift och det är inget jag lider av, säger Thomas Waldau, Östersund som i lördags tog ut pengar på bankomaten på Coop i Lillänge. Foto: Håkan Luthman

Butikerna, en samarbetsorganisation för små och medelstora butiker inom detaljhandeln tycker kontantuttag i bankomat bör kosta några kronor så att avgifterna flyttas från handeln till bankomaterna samt för att kortanvändningen ska öka.

Annons

Samarbetsorganisationen har drivit frågan i mer än ett år. Bengt Hedlund som är vd för Butikerna är övertygad om att det är rätt väg att gå.

– Avgifterna måste flyttas från handeln till bankomaterna, säger han i ett pressmeddelande.

Han menar att bankomatavgifter är bra både för både konsumenter och handlare. Det sänker kostnaderna och ökar säkerheten. Butikerna förslår att bankomattuttag bör kosta mellan två och tre kronor.

– Bara det faktum att bankerna tar up fem miljarder kronor om året i avgifter från butikerna visar hur fel det är med dagens system. Självklart drabbar detta konsumenterna i form av högre priser, säger Bengt Hedlund.

Enligt honom har Sverige mer kontanter i omlopp än i andra länder.

– Just för att det inte kostar något att göra uttag i bankomater. Ökat kortanvändande medför dessutom ökad säkerhet för både handeln och konsumenterna, säger han.

I våras gick Riksbankens chef Lars Nyberg ut med att svenskar borde handla mer på kort. Han föreslog då också en avgift för bankomatuttag.

Enligt en analys gjord av banken är kortbetalningar 35 procent billigare för samhället. Men korbetalningar kostar också en hel del och vanligtvis betalar handlarna en avgift på tre procent till kortföretagen för varje transaktion.

Nyberg föreslog dessutom att avgifterna från bankomatuttag skulle kunna gå till att sänka avgifterna för kort.

Mer läsning

Annons