Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handel och kontor blir nya gäster i polishuset?

/
  • Det krävs en omfattande interiöra ombyggnader av Östersunds polishus efter att myndigheten flyttar ut i vår och lokalerna ska få nya användningsområden. Fastighetsägarna har fått många förfrågningar efter att polisens flytt blev känd, men inga avtal är skrivna ännu.Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Men största sannolikhet är det handel och kontor som kommer att bli de nya användningsområdena i polishuset i Östersund efter att polisen flyttat till nya lokaler. Inga avtal är skrivna än men upphandling för om- byggnationer planeras till efter sommaren.

Annons

– Vi håller på att arbeta med vad som ska hända efter att polisen flyttat men vi är inte riktigt klara. Med stor sannolikhet kommer det att bli detaljhandel i botten i och kontor på övriga våningar.

– Vi har egentligen inte så många hyresgäster ännu med det finns ett bra intresse, säger Lennart Sten. vd på GE Real estate norden, som äger polishuset.

Ett av ryktena som florerat under en längre tid är att göra om byggnaden till ett hotell. Men Lennart Sten är ganska säker på att det inte kommer att bli verklighet.

Polismyndigheten ska vara ute ur huset i maj.

– Rent erfarenhetsmässigt så brukar det kunna ta längre tid än man tror, det är alltid lite pyssel att flytta ut. Sedan ska det göras en avsyning och polisen ska också återställa byggnaden, säger Lennart Sten.

Han bedömer att byggnaden har god standard och det centrala läget gör att efterfrågan är stor.

– Vi har haft förfrågningar från olika håll ända sedan det blev känt att polisen ska flytta.

Men det har inte skrivits några avtal ännu.

– Vi vill vara säkra på att få hyresgäster som kan tänka sig att stanna kvar i byggnaden länge, säger han.

Lågkonjunkturen påverkar dock inte fastighetsägarnas planer så mycket.

– Vi är lyckliga på det sättet att vi har ganska stora kapitaltillgångar och klarar oss även om det inte blir uthyr genast, säger Lennart Sten.

– Men det ska ju ändå inte behöva ta flera år innan det händer något.

Han menar att Östersund har förutsättningar att växa.

– Östersund är den enda ort i Norrlands inland det är något med. Det har ju varit tufft för Östersund, med till exempel garnisonsnedläggningen men det har jobbats på bra.

Men att det kommer att krävas stora ombyggnationer av byggnaden är helt klart.

– Men vi kan inte bedöma ännu exakt hur omfattande det blir än, säger Lennart Sten.

Fastighetsägare hoppas att det efter sommaren kommit så lång att de kan börja handla upp inför ombyggnaden. Själva byggandet tror han kan komma igång på senhösten.

– Det som hjälper oss är att byggkostnaderna har gått ned, säger Lennart Sten.

Mer läsning

Annons