Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han har svårt att klara nya sparkraven

/
  • ”Helst hade jag velat ha en räddningsledare plus fyra räddningsmän i samtliga räddningskårer”, säger Morgan Olsson som sliter med ett besparingsbeting på 1,2 miljoner för räddningskårerna               i Strömsund, Krokom och Östersund.  Foto: Håkan Luthman
  • Det är främst personalen som drabbas när det ska ske besparingar. I pärmar samlas underlagen för vilka som kommer att varslas om uppsägning vid stundande MBL-förhandlingar.

Räddningstjänsten i norra Jämtland måste spara 1,2 miljoner. För att klara av det föreslås att 14 deltidare sägs upp i Lit, Hoting och Nälden. I Nälden blir det hädanefter en man plus bil som har beredskap i hemmet!

Annons

Men först ska en handlingsplan med konsekvensanalys ut på remiss i länets kommuner och därefter ska länsstyrelsen säga sitt.

– Jag räknar med att det blir protester mot förslaget, säger tf förbundschef Morgan Olsson. Till sist kan regeringen sätta stopp för nedskärningarna.

Hur räddningstjänsten i länet ska se ut, för att klara sitt uppdrag, kan alltså hamna på regeringens bord om protesterna blir för högljudda.

Morgan Olsson har ingen lätt uppgift, han får inte ekvationen att gå ihop. Men han försöker berätta hur han har tänkt när han förändrar räddningskårerna för att spara pengar.

– I Hoting plockar vi bort en man på varje beredskapsvecka, säger han och pekar på att de då blir en räddningsledare plus tre räddningsmän. Då kan de inte rökdyka utan får i så fall vänta med den insatsen tills det kommer förstärkning från närmaste räddningskår. I detta fall Ligger Dorotea närmast med 21 kilometer.

Strömsund ligger mer än dubbelt så långt bort.

Han menar att det inte är lätt att skära ytterligare, de har redan dragit ner i Backe för något år sedan.

– Där går det inte att plocka mer i Backe eftersom de har skola och äldreomsorg, ligger vid en Europaväg och det finns industrier.

Han har även tittat på larmstatistiken. I Östersund har det gått 500 larm medan det i övriga länet handlar om 40–50 larm per år. 70 procent av alla larm går mellan Brunflo och Krokom.

I Krokoms kommun ritas också räddningstjänstkartan om.

I förslaget sägs att Näldens räddningskår försvinner och ersätts med en person med bil som har beredskap i hemmet.

– I stället utökar vi i Trångsviken som får anställa tre personer för att bli en räddningsledare plus två räddningsmän.

Lit minskar sin styrka från en plus tre till en plus två.

Morgan Olsson tycker inte att det ska sparas alls på räddningstjänsten, han beskriver det som både synd och tråkigt.

– Det går en besparingsvåg inom räddningstjänst-Sverige, säger han, ändå har vi kravet på oss att det ska finns att likvärdigt skydd i hela landet.

– Jag tycker att styrkorna blir lite väl små, alla borde kunna vara en plus fyra, då klarar de även rökdykning. Men befolkningen minskar och industrier försvinner, det speglar förstås räddningstjänsten också.

En miljon av besparingarna sker genom indragning av personal, 200 000 kronorna tas från investeringarna. Den 20 till 25 år gamla vagnsparken får duga ett tag till.

Nu ska nya larmplaner upprättas eftersom Östersunds räddningskår kommer att få rycka ut mer i länet. Östersund blir alltså navet, varför de inte berörs av nedskärningarna.

Men mycket återstår innan ett beslut kan fattas, riskanalyser, konsekvensanalyser, MBL, handlingsplan och en remissrunda som kan leda till att regeringen faktiskt stoppar förslaget och besparingarna måste hittas någon annanstans.

Berg och Bräcke har inga förändringar på gång men i Ragunda pågår en utredning.

Mer läsning

Annons