Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han anmäler kommunen för åldersdiskriminering

/
  • ”Trots att Arbetsförmedlingen berömmer sig av att arbeta med coachning har jag inte erhållit någon aktiv hjälp i jobbsökeriet från handläggarna”, säger Steen Viberg från Östersund som nu anmäler Arbetsförmedlingen och Östersunds kommun till DO. Foto: Lars-Eje Lyrefelt

62-årige Steen Viberg anmäler Östersunds kommun och Arbetsförmedlingen till Diskrimineringsombudsmannen, DO, för åldersdiskriminering och kränkande särbehandling.

Annons

– Jag har sökt 105 lediga jobb sedan jag blev arbetslös 2001, säger han. Jag har endast blivit kallad till sju anställningsintervjuer. Det är anmärkningsvärt eftersom jag har varit väl meriterad för de tjänster jag har sökt.

Nu vill han att DO utreder hur urvalsprocessen har gått till och om ansökningarna har sorterats efter ålder.

Steen Vibergs 450 a-kassedagar tar snart slut och då går han över till jobb- och utvecklingsgarantin, där de långtidsarbetslösa ska utföra ”samhällsnyttigt arbete”.

I Östersunds kommun har de bestämt att ”samhällsnyttigt arbete” är att utföra jobb som inte finns.

– Arbetsförmedlingen har skrivit avtal med Östersunds kommun om att vi ska hålla någon dement i handen eller äta lunch med någon gamling, säger Steen Viberg. Jag vill ha ett jobb!

Han tycker det är kränkande att erbjudas jobb som att rensa rabatter, vara rastvakt på skolor eller vara resursperson inom äldrevården efter ett långt och väl meriterande yrkesliv.

– Tar jag inte dessa jobb avstänger de mig från jobb- och utvecklingsgarantin, säger han. För mig är enda utvägen att begära förtida pension.

Till DO skriver han: ”Att tvingas ta ut pension i förtid i stället för att få en seriös möjlighet att jobba de återstående åren som är kvar till ordinarie pension, rimmar illa med vad man från politiskt håll har sagt om vikten av att så många som möjligt som orkar ska fortsätta jobba helst till 70 år.”

Under perioden 1984-2001 jobbade Steen Viberg som anställd inom TBV. Folkbildning var något han brann för. Men när fackförbunden inte längre ansåg att de behövde förbundet, lades det ner och Steen Viberg blev arbetslös.

– 1999 började jag köra ut morgontidningarna eftersom jag behövde tjäna extra pengar. Efter två dagar hade jag ett eget distrikt och på den vägen är det, säger han. Under tiden jag har stämplat går det inte att utvidga denna bisyssla om jag ska stämpla fullt, men som pensionär kan jag jobba så mycket jag vill.

Det ser han som en möjlighet att tjäna ihop de pengar han förlorar när har tar ut förtida pension.

Under tiden han har varit arbetslös, har han räknat ut att han förlorat runt en miljon i pensionsgrundande lön.

Han är rent ut sagt förbannad på Socialdemokraterna som bestämde att de arbetslösa skulle få utbildning för att bli resursperson i skolan, en utbildning som han hoppade på under 2003 på Komvux.

Arbetsgivare som sedan anställde dessa resurspersoner fick bidrag från staten för den anställde.

– Det var jättebra, säger han, jag blev placerad på Storsjöskolan som någon form av ”klasspappa”, jag hjälpte eleverna efter lärarnas instruktioner. Jag fick ett förordnande på sex månader, men sedan upphörde verksamheten för kommunen hade slut på pengar.

– Politiskt kunde de haft styrkan att anställa mig. I stället blev vi en bricka i valrörelsen, Socialdemokraterna ville bara få bort oss långtidsarbetslösa ut statistiken.

Mer läsning

Annons