Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsocentral får hård kritik efter självmord

En hälsocentral i länet kritiseras av Socialstyrelsen efter det att en patient begått självmord. Bland annat handlar det om brister i dokumentation och uppföljning av patienten.

Annons

Exempelvis ska patientens sista besök på hälsocentralen inte ha dokumenterats samma dag utan först två veckor senare.

Det handlar om en äldre kvinna som haft återkommande besvär med ångest och nedstämdhet. Under flera år har hon behandlats med antidepressiva läkemedel av sin läkare på hälsocentralen.

Men så slutade läkaren och patienten fick träffa en ny. Hon fick ökade besvär med ångest och nedstämdhet och tankar på att ta sitt liv.

Läkaren kontaktade psykiatriska kliniken som föreslog att det skulle läggas till ytterligare en tablett till den pågående medicineringen. Återbesök planerades efter tio dagar och då mådde kvinnan lite bättre.

Efter ytterligare en vecka hade läkaren och patienten telefonkontakt och fortfarande mådde kvinnan bättre.

Men efter några månader började kvinnan på allt sämre, hon gick till hälsocentralen för att beställa tid hos sin läkare.

Sjuksköterskan erbjöd tid samma dag hos en vikarierande läkare men patienten avböjde, hon ville träffa sin ordinarie doktor.

En tid bokades längre fram och patienten uppmanades att höra av sig om hon behövde träffa läkaren tidigare.

Två dagar senare tog hon sitt liv.

Socialstyrelsen konstaterar att verksamheten och inblandad personal inte har uppfyllt de krav som ställs i författningarna. De pekar på flera brister som rör kvalitet och patientsäkerhet.

Brister i läkarkontinuitet

Brister i planering och uppföljning av patientansvarig läkare. I journalen finns ingen dokumentation om planerad uppföljning av patientens depression och utvärdering av läkemedelsbehandling

Brister i dokumentation. Patientens sista besök dokumenterades inte förrän efter två veckor

Finns inga rutiner och riktlinjer för patienter med depression och ångest.

Nu vill Socialstyrelsen att hälsocentralen vidtar åtgärder och redovisar dessa senast den 1 november.

Mer läsning

Annons