Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håller fast vid region Mittsverige

Landstinget i Jämtland vill arbeta vidare med att bilda region Mittsverige. I andra hand kan de tänka sig en region tillsammans med hela Västernorrland plus en del andra kommuner.

Annons

Det skriver Landstinget i sitt remissvar till Kammarkollegiet.

Alliansen skriver i en protokollsanteckning att det är stor brist att alternativet hela Västernorrland, minus Örnsköldsvik, tillsammans med hela Jämtland inte har utretts.

Turerna går med andra ord vidare när det gäller hur Sveriges karta ska ritas om. Men det går med små steg framåt.

Medan Kammarkollegiet pekar på tänkbara problem med delning av Sundsvallsregionen anser Landstinget att ”potentialen Jämtland/Sundsvall finns längs E 14-stråket, Indalsleden samt i Härjedalen ut mot fjälldestinationerna och ett nära samarbete med Norge”.

Robert Uitto menar att nu när Härnösands kommun gjort tummen ner för en storregion med fyra län, borde kanske Timrå också fatta ett beslut i den riktningen.

– Att inte Timrå ingår är i sig ett problem som kanske kan lösas genom att nu också Härnösand ställt sig kritiska till utredningen, säger han.

Han liksom Marianne Larm Svensson (C) tycker inte heller att Kammarkollegiet har gjort ett bra jobb.

– Fort och väl följs aldrig åt, konstaterar Marianne Larm Svensson, som säger att Alliansen ändå valt att ställa sig bakom remissvaret.

– Kammarkollegiet vill veta vad vi tycker om utredningen, den har stora brister och det har gått väldigt fort. Men det beror också på att politikerna tryckt på och vill ha ett snabbt besked så regionindelningen kan vara klar till 2011.

Nu menar Robert Uitto att bollen ligger hos regeringen.

– Om inte nuvarande ansökningar beviljas vore det bättre att genomföra ytterligare beredningar av dessa, trots att bildningarna då förskjuts till år 2015, än att införa indelningar som inte är förankrade i de län som berörs, säger han.

– Jag vill också poängtera att region Mittsverige även framöver fortsätter att vara öppna för att justera gränserna såväl mot norr som söder om det finns sådana önskemål.

Alliansen tycker inte heller att det finns någon anledning att forcera fram en regionbildning.

– Fokus måste ligga på de enskilda människornas behov och möjligheter att påverka, skriver de i sin protokollsanteckning.

Mer läsning

Annons