Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där

/

Bogna Wojtkiewicz Adolfsson, distriktsordförande för centerkvinnorna i Jämtlands län, som i dag tar emot ett hedersdiplom från Greenpeace.

Annons

Bogna Wojtkiewicz Adolfsson får utmärkelsen med motiveringen: För hennes drivkraft och effektiva kommunikation i arbetet med att skapa Sveriges första GMO-fria kommun.

GMO är genetiskt modifierade organismer med förändrad arvsmassa. Det innebär, för grödor och växter, att de kan göras resistenta mot skadedjur och bakterier. De produkter som är vanligast att genmodifiera inkluderar majs, potatis, raps och soja.

Hur känns det att få utmärkelsen?

– Jag blev jätteöverraskad. Det hade jag aldrig räknat med.

Varför är det viktigt att ta ställning mot GMO-grödor?

– Jag har alltid varit för ekologisk odling och tycker det är viktigt att vi äter bra mat. Det finns ingen forskning på hur GMO påverkar oss människor när vi äter det, det känns inte bra. De stora företag som är drivande för GMO-grödor ger bara positiva argument och människor vet för lite om vad GMO innebär.

Vad innebär GMO?

– Man modifierar växterna så att de själva producerar bekämpningsmedel mot ogräs. Man säger att användningen av bekämpningsmedel ska minska, men då gör man modifieringarna istället.

– Men det är så fel. Det leder till att grödorna innehåller mindre näring. Bönderna måste varje år köpa ny säd, det fungerar inte att samla och sätta från tidigare skördar. Och när få företag har rättigheterna så blir det dyrt för bonden.

Varför har du drivit frågan i kommunfullmäktige att Östersund ska vara GMO-fritt?

– Jag vill att vi ska prata med om GMO och att information om det ska spridas. Jag hoppas att också andra kommuner följer efter.

Tror du att det har betydelse i det stora hela att Östersunds kommun har tagit ställning mot GMO?

– Det är symboliskt viktigt. I beslutet ingår också att jobba vidare med att sprida information och utbilda andra i frågan, säger Bogna Wojtkiewicz Adolfsson

Mer läsning

Annons