Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälften körde för fort vid skolan

/
  • När Lars-Göran Sundeqvist på Motormännen började sina fartmätningar      på tisdagsmorgonen, var det över 90 procent av bilisterna som körde för fort utanför Odenslundsskolan  Foto: Jan Andersson
  • Ett nedslående resultat, tyckte både Lars- Göran Sundeqvist och Calle Henriksson på Motormännen efter fartmätningarna utanför Odenslundsskolan.

Över hälften av alla bilförare som passerade Odenslundsskolan i Östersund i går morse körde för fort.

– Det är nedslående, bilisterna borde respektera fartgränserna vid skolor och förskolor, säger Sten Bredberg på Motormännen, som genomförde mätningen.

Annons

Det var Motormännens lokalklubb i Östersund som gjorde en oannonserad fartmätning utanför Odenslundsskolan i Östersund för att få reda på om bilisterna höll lagstadgade 30 kilometer i timmen som råder på platsen.

– Tyvärr är resultatet nedslående, säger Sten Bredberg på Motormännen. Från början, när vi inte visade oss utan bara hade kameran i gömd i en bil så var det 90 procent av bilisterna som körde för fort. Senare när vi stod efter 30- sträckan i våra gula västar blev det bättre, men över hälften körde fortfarande över 30 kilometer.

Samtidigt säger Bredberg att det inte var några riktiga buskörare utanför skolan.

– Ingen körde snabbare än 50 kilometer, man får ju vara glad för det.

Sten Bredberg tror att det är alla nya fartgränser, som har kommit till på våra vägar och de nya som planeras, som gör att bilisterna tappar respekten för att hålla fartbegränsningarna.

– Ta bara Stuguvägen utanför Östersund som exempel. Där är det nu 110 men det finns förslag på att sänka farten till 90. Vägen är bred och fin och nästan inga bor efter den, ändå ska fartgränsen sänkas. Det är ett mycket märkligt förslag och det gör att respekten för att hålla fartgränserna urholkas.

Han säger också att just fartgränserna utanför skolor och förskolor är viktigast för bilisterna att hålla.

Barnen har inte lärt sig trafikvett än och de kan springa ut i trafiken utan förvarning.

Det var Lars-Göran Sundeqvist som skötte fartkameran när mätningen skedde.

– Tyvärr får vi inte stoppa de bilister som kör för fort, det är bara polisen som kan göra det, men en del skulle det vara bra att få prata allvar med.

Sundeqvist säger också att han är förvånad över resultatet.

– Jag hade förväntat mig mycket bättre siffror, Det här var inte bra, säger han.

Mer läsning

Annons