Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hade sex med barn – får betala stort skadestånd

En 30-årig man har dömts för sexuellt umgänge med barn. Brotten ska ha skett när mannen var 15 år fyllda och barnet åtta år. Tingsrätten dömer mannen till villkorlig dom, han ska också betala 110 000 kronor i skadestånd.

Annons

Åklagaren talade för att mannen skulle dömas för sexuellt umgänge med barn eller för sexuellt utnyttjande av barn för att han under två tillfällen, inom loppet av två år, genomfört samlag eller haft sexuellt umgänge med barnet. Vid ett tillfälle har han tvingat barnet att suga på hans penis.

Övergreppen har ägt rum på en ort i Jämtlands län.

Mannen nekar att ha genomfört samlag eller oralsex med barnet men menar att han vid två tillfällen rört barnets underliv med händerna. Mannen förklarar händelserna med att han skapade en situation där han hade kontroll och kunde utöva makt. Orsaken till det ska ha varit att han själv var utsatt för brott vid den tiden.

Tingsrätten anser det inte styrkt att samlag genomförts men dock att sexuellt umgänge har förekommit. Mannen döms för tre fall av sexuellt umgänge med barn.

Om händelserna hade kommit upp då mannen var 15 år hade påföljden sannolikt blivit vård inom socialtjänsten eller ett kännbart bötesstraff, står det i domen. Men i dagsläget har det inte kommit fram att mannen har något vårdbehov, han har heller inte återfallit i liknande brottslighet.

Rätten gör bedömningen att det saknas anledning att tro att han kommer att göra det också och därför bestäms påföljden till villkorlig dom. Mannen ska betala 110 000 kronor i skadestånd till barnet, som nu är drygt 20 år.

Mer läsning

Annons