Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasievalet: Trivseln på skolan är viktigast

/
  • Mickaela, Elin, Ulrika och Erika säger att trivseln på skolan är en av de viktigaste faktorerna när de väljer till gymnasiet. Foto: Håkan Luthman

Vilka gymnasieprogram leder till de högsta lönerna? Och vilka leder säkrast till jobb? LT presenterar programmen som ligger i topp. Samtidigt spelar lönen och möjligheten till arbete inte så stor roll för många.

Annons

Företagsorganisationen Svenskt näringsliv har kartlagt vilka gymnasieprogram i Jämtlands län som ligger i topp enligt en rad olika kriterier.

Via mejlsajten Gymnasiekvalitet.se presenterar organisationen topplistor för länets olika gymnasieprogram. Eftersom uppgifter från vissa program saknas så blir undersökningen inte heltäckande men kan ändå ge vägledning till elever och föräldrar inför valet till gymnasiet.

När det gäller inkomster så är det eleverna på de yrkesinriktade programmen i länet som ligger i topp. De elever som gått fordons-, bygg- samt hotell- och restaurangprogrammen har enligt kartläggningen de högsta inkomsterna fem år efter att de gått ut sina utbildningar. Lönerna hos före detta gymnasieelever har förstås koppling till om man pluggat vidare och inte hunnit komma upp i några högre nivåer fem år efter gymnasiet.

Andra kvalitetsfaktorer som mätts är hur många som fått arbete och hur stor andel som är arbetslösa några år efter att de gått ut gymnasiet.

Men hög lön och möjlighet att få arbete spelar inte alltid så stor roll när niondeklassarna ska välja gymnasieprogram.

LT har talat med fyra elever på Kastalskolan i Brunflo som berättar vad som är viktigt för dem.

– Man ska tycka att det man söker är roligt och tänka på om man är beredd att gå högskola efter gymnasiet eller inte, säger Mickaela Andersson Eliasson.

Hon får medhåll av sina kamrater och Ulrika Henriksson säger att trivseln är viktig.

– Det ska vara roligt och man ska känna att man gillar skolan och lärarna.

Ingen av de fyra tjejer som LT talar med anser att lönen spelar någon roll.

Möjligheterna att få arbete vägs däremot in.

– Visst tänker man på det men det är bara en liten del, säger Mickaela Andersson Eliasson.

Mer läsning

Annons