Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Gymnasieutbildningarna håller inte måttet ...”

/

Företagen varnar för alldeles för låg kompetens bland gymnasiestudenter.Byggföretag och elfirmor är några som är oroliga för bristande duglighet bland de gymnasieelever som nu ska ut i arbetslivet.
– Jag får ganska mycket synpunkter på att utbildningarna inte hänger med i verkligheten, säger Lisbeth Godin Jonasson på Svenskt näringsliv.

Annons

Om några dagar tar tusentals gymnasieelever i landet studenten och sången om den ljusnande framtiden kommer att ljuda över skolgårdar, på gator och på torg.

Frågan är hur ljus framtiden egentligen är?

Dagens Nyheter presenterade förra veckan en enkätundersökning där ekonomiredaktionen hade ringt runt till 28 branschorganisationer för att höra hur pass väl förberedda gymnasieeleverna är för arbetslivet.

Bara fyra av de tillfrågade organisationerna var nöjda – de resterande poängterade att eleverna inte hade den kompetens som krävdes för att börja jobba.

– Dagens gymnasieskola lever inte upp till de krav på kvalitet och konkurrenskraft som företagen eller eleverna har rätt att ställa, säger Kristina Scharp som är chef för skola och utbildning på Svenskt Näringsliv till DN.

Lisbeth Godin Jonasson, regionchef för Svenskt näringsliv i Östersund håller med om bilden även i vårt område.

– Jag får ganska mycket synpunkter på att utbildningarna inte hänger med verkligheten. Det finns också kritik mot flera program att man måste ha mer praktisk erfarenhet innan man är användbar på marknaden.

Lisbeth Godin Jonasson berättar att hon så sent som under den senaste veckan haft samtal med företag i länet som önskar att det inom de yrkesinriktade gymnasieutbildningarna fanns mer omfattande lärlingsprogram samt att eleverna går ut i lärlingslivet tidigare.

Vilka branscher har flaggat för bristande kompetens?

– Delar av byggbranschen utrycker oro, både vad gäller bristande tillgång och att eleverna måste kunna mera än vad de gör, säger Lisbeth Godin Jonasson.

– På elsidan behöver man högre kompetens, åtminstone inom delar inom elområdet. Förtetaget Sejfa har till exempel vid flera tillfällen sagt att eljobben kräver mycket högre kvalifikationer i dag än tidigare. Det är väldigt mycket mer data kopplat till eljobben i dag än tidigare.

Även industriprogrammets studenter har, åtminstone tidigare, behövt mer kunskap för att klara det basala i arbetslivet.

– Men där har näringen själv engagerat sig och gått ut till niondeklassare och lovat att de som går programmet, och om de får godkänt betyg, lovas sommarjobb. Det har fungerat väldigt bra.

Enligt företagare i landet är också allmänbildning och stavningen under all kritik bland studenter vilket bland annat Callcenterföreningen poängterat i en DN-artikel.

Lisbeth Godin Jonasson håller med:

– Svenska språket har blivit urholkat ganska rejält. Det kan jag se själv när jag får mail från ungdomar. Många är inte särskilt bra på svenska och det är något som företag också kommenterar.

Kommentar?

– Detta är allvarligt. I nästan i alla sammanhang krävs att du kan skriva bra svenska. Att du fårstår orden och använder dem i rätt sammanhang.

Mer läsning

Annons