Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieungdomar: Varannan, eller var tredje helg är det fest

/
 • Sabina Simonsson, Matilda Amundsen-Bergström, Susette Johansson, Erik Magnusson går tredje året på Palm       crantzskolan. Nu har de alla åldern inne för att gå ut och hamnar ibland på News eller O’Learys. Innan dess var det hemmafester som gällde. Fo to: Ulrika Andersson
 • ”Man kanske går ut varannan, var tredje vecka”, säger Jennifer Häggman, som går i tvåan på Wargentinsskolan. Och då går de hem till någon som har hemmafest.
 • Sabina Simonsson, Matilda Amundsen-Bergström, Susette Johansson, Erik Magnusson går tredje året på Palm       crantzskolan. Nu har de alla åldern inne för att gå ut och hamnar ibland på News eller O’Learys. Innan dess var det hemmafester som gällde. Fo to: Ulrika Andersson
 • ”Min mamma har alltid sagt att jag ska våga ringa hem även om det hänt något, det är viktigt att man känner så”, säger Hannes Fredrikson–Franck.
 • ”Alkohol är inte så svårt att få tag på”, säger Sabina Bergvall och hennes klasskompisar. Det beror bara på vad man har för kontakter som kan köpa ut. Men det är Systembolaget som gäller. Smuggelsprit är de skeptiska till.

Ungefär varannan, var tredje helg festar ungdomar i gymnasieålder – och det är fredagar som gäller. Det säger de ungdomar som LT har talat alkoholvanor med.

Annons

– Lördagar gör man annat, eller umgås med pojkvänner, säger Anna Andersson, Jennifer Häggman och Narimen Zitouni, som går i årskurs två på Wargentinsskolan i Östersund.

De går inte ut bara för att de vill festa.

– Man vill ju ut och träffa folk, man vill ju inte bara sitta hemma, säger Anna Andersson.

Eftersom de inte är 18 år än så är det hemma hos kompisar som de håller till. Och alkohol går att få tag på om de anstränger sig lite.

– Men det går inte att ordna på en dag, säger de.

Men Anna, Jennifer och Narimen har en gräns på sin alkoholkonsumtion.

– Vi dricker oss inte stupfulla, säger de och menar att man ska kunna ta hand om sig själv.

Och de känner inte att de måste gå hem till vänner och sova för att de inte vågar gå hem till föräldrarna när de varit ute på fest.

Undersökningarna som gjorts pekar på att tjejerna i länet dricker betydligt mer än killarna. Men det håller inte Anna, Jennifer och Narimen med om.

– Nej, vi tycker nog att killarna dricker lika mycket, om inte mer.

Inte heller de ungdomar LT talat med på Palmcrantzskolan tycker att tjejerna dricker mer.

– Det är ganska jämt bland tjejer och killar, säger Hannes Fredrikson–Franck, Sabina Bergvall och deras klasskompisar som går musikestetiskt program, årskurs tre.

De går också ut varannan, var tredje helg. Men nu har de passerat 18-årsgränsen och brukar gå till News, O’Learys eller till någon spelning på Gamla teatern.

– Förut blev det mest fester hemma i folks lägenheter, eller i någons stuga på landet om det var sommar, säger Erik Magnusson.

Att sitta ute i parkerna eller röra sig i stan och dricka har aldrig känts som ett alternativ.

– Man brukar inte vilja vara inne i stan. Det är lite b-stämpel på det, säger Hannes Fredrikson–Franck.

Att få tag på alkohol tycker de inte är så svårt. Det beror helt och hållet på vad man har för kompisar som kan köpa ut. Men det är inte helt ovanligt att det bryggs eget vin.

– Men eget vin dricker folk enbart i berusningssyfte, det är inte för att det smakar gott, säger Matilda Amundsen-Bergström.

De ungdomar LT talat med är alla skeptiska till smuggelsprit – och hembränt förekommer nästan inte. De vill veta vad de dricker och väljer alkohol från systemet.

Eleverna i trean på Palmcrantzskolan tycker att det är viktigt att ha en bra dialog med sina föräldrar, de vågar komma hem efter fester och kan ringa om det har hänt något. Föräldrarna vet om att de dricker ibland.

– Det är annars det kan bli farligt om man inte vågar ringa hem, eller komma hem, säger de.

Mer läsning

Annons