Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasiets erbjudande: Skriv avtal och få lokaler

Håkan Karlsson biträdande förbundschef i Jämtlands gymnasieförbund är beredd att släppa in gymnasieföreningarna i skolans lokaler igen under förutsättning att föreningarna sluter avtal med förbundet. Men fram till dess är han starkt kritisk mot gymnasieföreningarna.

Annons

– Vår inställning är oförändrad, det här en verksamhet som är exkluderande och utestängande och som inte hör hemma i skolans lokaler, säger han.

LT berättade i lördagens tidning om hur anställda på Försäkringskassan i Östersund reagerat på inval av elever till gymnasieföreningar.

I lekparken utanför försäkringskassans lokaler hade medlemmar från gymnasieförening arna kränkt och sparkat de medlemmar som skulle väljas in. De anställda vid försäkringskassan upplevde situationen som så pass dramatisk att de kontaktade polisen.

– Det vi kan göra är att uppmana föräldrar att ha bättre koll på sina barn, det här är ju en verksamhet som har hyfsat pennalistiska drag, säger Håkan Karlsson, Jämtlands gymnasieförbund.

Per Sundin som är samordnare för ungdomsgruppen inom Jämtlandspolisen har inte sett till några anmälningar som kan kopplas ihop med invalen till gymnasieföreningar.

– Min uppfattning är att det har blivit lugnare kring gymnasieföreningarna, säger han. Det är ju ett fritt val att välja att söka inträde i en gymnasieförening och jag tycker inte att vi har några större problem med gymnasieföreningarna.

När Håkan Karlsson arbetade som rektor på Wargentinsskolan beslutade han om att gymnasieföreningarnas verksamhet inte fick förekomma i skolans lokaler då föreningsverksamheten inte stämde överens med skolans värdegrund. I dag är han biträdande förbundschef i Jämtlands gymnasieförbund och inställningen till gymnasieföreningarna inom förbundet är oförändrad.

– Vi har erbjudit föreningarna ett avtalsförslag som innebär att de blir tvungna att vara mer öppna och att hålla igen med invalsritualerna och att de då skulle få nyttja skolans lokaler, men det är föreningarna fullständigt ointresserade av, säger Håkan Karlsson.

Per Sundin vid polisen konstaterar att det kan vara någon fest som spårar ur ibland, men att det skulle nog förekomma även om det inte fanns gymnasieföreningar i Östersund.

– Jag hoppas att det blivit lugnare och att det inte eskalerar. Även om det här är något som händer på elevernas fritid så har det hänt att ungdomar till och med blivit fysiskt skadade och det kan inte vi acceptera, säger Håkan Karlsson tidigare rektor på Wargentinsskolan och numera biträdande förbundschef i Jämtlands gymnasieförbund.

Mer läsning

Annons