Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieförbundet vill spara mindre

Gymnasieförbundets högsta ledning vill att ägarkommunerna lindrar besparingarna inför nästa år. Annars finns en risk för att förbundets ekonomi blir sämre.

Annons

Högsta ledningen för Jämtlands gymnasieförbund träffades i går för att godkänna en skrivelse till ägarkommunerna. Skrivelsen handlar om förutsättningarna för gymnasieskolan framöver. Ägarkommunerna, Bräcke, Krokom, Ragunda och Östersund, har krävt extra besparingar under 2010 och 2011 på 20 miljoner kronor. Därtill kommer en långsiktig sparplan som har att göra med att årskullarna av gymnasieelever minskar.

– Om vi ska ha en livskraftig och kostnadseffektiv gymnasieskola så vill vi att man upphäver besparingarna under 2010 och 2011. Om man inte vill det så kommer vi vara tvungna att avveckla program och personal och då kommer det att bli svårt att bygga upp verksamheten senare när kommunernas ekonomi ser bättre ut, säger Mona Modin Tjulin som är ordförande i gymnasieförbundets direktion.

Skulle ägarkommunerna driva igenom de hårda besparingarna så kommer det alltså att leda till att gymnasieförbundet måste dra ner på antalet gymnasieprogram. Det tillsammans med kraftiga personalminskningar skulle skada gymnasieförbundets attraktivitet hos eleverna tror Mona Modin Tjulin.

– Det är klart att tar man bort 117 tjänster nästa år så är ju det ingen elevmagnet.

Och minskar antalet gymnasielever så minskar också förbundets intäkter. Mona Modin Tjulin hoppas därför att ägarkommunerna ska välja att satsa på gymnasieskolan och se till att gymnasieförbundet fortsätter att vara ett konkurrenskraftigt alternativ.

– Man ska komma ihåg att vi är väldigt kostnadseffektiva redan i dag. Skulle våra gymnasieutbildningar kosta enligt riksprislistan så skulle våra ägare betala 23 miljoner kronor mer varje år.

Mer läsning

Annons