Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieförbundet säger nej till ny friskola

En ny fristående gymnasieskola vill etablera sig i Östersund som fullt utbyggd, år 2012, ska kunna ta emot 371 elever. Jämtlands gymnasieförbund säger dock nej till satsningen.

Annons

Hermods AB vill öppna en fristående gymnasieskola, Construktion college, i Östersund med ett flertal inriktningar; bland andra teknikprogram med inriktning arkitektur och design, byggprogram med inriktning husbyggnad och arbetsledare och två olika handelsprogram.

Ansökan gjordes i mars i år.

Nu har tjänstemännen i Jämtlands gymnasieförbund föreslagit direktionen – det högsta beslutande politiska organet inom förbundet – att ansökan ska avslås.

”Vi noterar att Construction college vill erbjuda inriktningar som i flertalet fall saknar motsvarighet i gymnasiepropositionens förslag. Man vill också använda sig av lokala kurser. Med tanke på nu liggande förslag om att endast nationellt godkända inriktningar och kurser skall få förekomma ter det sig märkligt att föreslå start av utbildningar som kan vara inaktuella redan vid antagning 2011”, skriver tjänstemännen i sitt yttrande.

Tjänstemännen pekar på fler orsaker till att Hermods ansökan ska avslås:

Det starkt vikande elevunderlaget såväl på kort som lång sikt.

Det redan nu stora antalet vakanta platser inom gymnasieskolan i Östersund och länet, samt på flertalet av de program som ansökan avser.

Möjligheten att erbjuda alla nationella inriktningar skulle ytterligare försvåras med ännu en utbildningsaktör.

Redan i dag är det svårt att tillgå APU-platser (praktik) i tillräcklig utsträckning. Ytterligare en skola skulle väsentligt försvåra för nu befintliga skolor/program.

Mer läsning

Annons