Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieelever tvingas byta utbildning

/
  • Foto: Ulrika AnderssonMarcus Nyberg, Jannike Edfalk, Jennifer Almlöf och Vera-Linn Karlsson känner en stor frustration eftersom de lurats att välja en gymnasieinriktning som de nu kanske inte får fortsätta på. ”Det är så klantigt att de inte kan planera bättre än så här. Man blir både arg och orolig”, säger Jennifer Almlöf.

De är både besvikna och arga. Ett flertal elever på samhällsprogrammet i Östersund anser att de lurats att söka en utbildning som de kanske inte får gå färdigt. Sex elever i klassen ska bort. Oavsett om de vill eller inte.

Annons

Höstterminen 2009 började 38 elever på samhällsprogrammet med inriktningen MER på Wargentinsskolan i Östersund. MER är en förkortning för marknadsföring, eget företagande och redovisning.

I dag, när en stor del av det första gymnasieåret har passerat, så har eleverna fått veta att deras klass är för stor. Från och med nästa termin måste minst sex elever ha bytt inriktning.

– Jag kämpade jättehårt i 9:an för att få gå just den här inriktningen. Nu kan det bli så att man kastas ut och det känns som om man blivit lurad. Jag hade aldrig valt just den här inriktningen om jag visste att det fanns en risk att jag inte skulle få gå den, säger Jannike Edfalk.

Första året på samhällsprogrammet är relativt likartat oavsett vilken inriktning man valt.

Men de elever som LT har träffat berättar att deras undervisning under det första året till viss del har anpassats eftersom de valt inriktningen MER.

Att några i klassen måste byta inriktning tycker de är ett dåligt sätt att hantera målmedvetna studenter.

– De borde ju inte ta in fler elever än de har resurser. Nu får några av oss lida för att de har haft en kass planering, säger Vera-Linn Karlsson.

Marcus Nyberg håller med.

– Det är ju elementärt. Om man har ett hotell med 500 rum då borde man ju förstå att man inte kan ta emot gäster som kräver 600 rum.

Eleverna som LT talat med berättar att varken Jämtlands gymnasieförbund eller de syokonsulenter som de haft kontakt med har informerat om ett eventuellt tvångsbyte av gymnasieinriktning.

Rektorn med ansvar för utbildningen, Sara Anselmby Strandberg, hoppas att situationen ska lösa sig genom att några av de 38 eleverna själva väljer att byta inriktning. Men de elever som LT talat med tror inte att det kommer att ske.

– De vädjar till oss att vi ska byta inriktning, men de som går i vår klass har ju valt just den här inriktningen för att man har en plan med sina studier, säger Marcus Nyberg.

– Jag tror inte att någon kommer att byta självmant, fyller Jennifer Almlöf i.

I dagsläget vet ingen vilka sex elever som måste sluta. Om eleverna inte byter inriktning självmant så kan det bli betygen under det första gymnasieåret som styr. Den uppkomna situationen har skapat både oro och frustration hos eleverna.

– Om några av oss fyra försvinner så är det jättetråkigt. Om det blir våra vänner så är det också tråkigt, säger Marcus Nyberg.

– Alla lider av det här, säger Vera-Linn Karlsson.

”Jag hade aldrig valt just den här inriktningen om jag visste att det fanns en risk att jag inte skulle få gå den”

”Man har valt just den här inriktningen för att man har en plan med sina studier”

”Nu får några av oss lida för att de har haft en kass planering”

”Jag tror inte att någon kommer att byta självmant”

Mer läsning

Annons