Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieelever tveksamma till vaccineringen

/
  • Cassandra Johansson tror inte heller att hon kommer att ta någon spruta. ”Jag är osäker på vad den innehåller”, säger hon.
  • ”Det lutar åt att jag inte kommer att ta sprutan. Det känns lite för riskfyllt.           Jag får se om mina föräldrar kan övertala mig”, säger Lisa Landin. Foto: Jan Andersson
  • Axel Eriksson är tveksam till sprutan, men tror att han antagligen kommer att ta den. ”Det hade varit lättsammare om vi fått sprutan i skolan”, säger han.
  • Daniel Uhlander känner inte för att ta någon spruta.”Jag ingår inte i någon riskgrupp och tror inte att jag kommer att bli smittad”, säger han.
  • Saga Netzler och Lena Backman hade olika åsikter om vaccinet. ”Jag ska åka upp till Företagens hus och ta min spruta redan idag”, säger Saga. ”Men jag tror att många av mina kompisar kommer att strunta i det”, säger hon. Lena däremot tror inte att hon ska ta vaccinet. ”Det känns så osäkert med biverkningarna. Det lutar åt att jag inte tar den”.

– Vi är rädda för att många elever kommer att strunta i att vaccinera sig när sprutan inte ska tas här på skolan. Dessutom måste de bekosta sin resa själv upp till Oden- skog där vaccineringen sker.

Annons

Det säger rektorn på Wargentinsskolan, Jan Johansson, angående det definitiva beslut som kommunen och landstinget tog i onsdags om att det inte kommer att bli några vaccineringar inom skolans lokaler. Anledningen är enligt Johansson, att det måste finnas tillgång till läkare och syrgas som säkerhet när vaccineringarna utförs.

Men skolpersonalen på Jämtlands gymnasium tror att beslutet kommer att innebära att många elever struntar i sprutan eftersom de på eget bevåg måste ge sig till vaccinationslokalen.

– Vi anser att det skulle vara bättre för alla parter om våra totalt 3000 elever fick sin spruta på respektive skola. Vi har sett att det kommer att ske i andra kommuner och har svårt att förstå varför det inte skulle fungera oss hos. Dessutom måste de som åker buss upp till gamla Flextronics, numera Företagens hus, betala själva eftersom de bara har två resor om dagen på busskortet, till och från skolan.

En annan nackdel är att det försvinner värdefull skoltid när eleverna måste åka till vaccinationsstället.

Sara Nilsson är informatör på landstinget. Hon tycker inte att det är konstigt att Jämtland gymnasium inte får vaccinera på skolorna. Hon säger att det beslutet har kommunen och landstinget tagit tillsammans.

– Det är en bemanningsfråga.

– Vi tittar på om det finns en möjlighet att gymnasieskolorna ska få egna tider på Företagens hus så att det ska gå smidigare med vaccineringen.

På frågan om många kommer att strunta i sprutan säger Sara Nilsson, att Landstinget under nästa vecka ska ut i skolorna för att informera eleverna hur viktigt det är att de tar sin spruta.

När LT frågade eleverna själva om de skulle ta sitt vaccin, svarade några att de redan tagit sprutan men de allra flesta skulle inte ta den alls eller var mycket tveksamma. Men anledningen var inte att det var krångel med att ta sig till vaccinationen utan att man var rädda för vad vilka risker det är att ta vaccinet. Det är de eventuella biverkningarna som skrämmer de flesta.

– Eftersom jag är så osäker på vad det är i sprutan tror jag inte att jag tar den, säger exempelvis Cassandra Johansson på Wargentinsskolan.

Lisa Landin på samma skola var lika osäker.

– Det lutar åt att jag inte tar den, jag får se om mina föräldrar kan övertala mig.

Marianne Laurin Jakobsson är chef på skolhälsan. Hon har också hört att många elever är rädda för sprutan.

– Det finns skrämselsidor på internet som varnar för vaccinet. Många elever tror på vad som står där och känner sig tveksamma. Därför är det bra att landstinget kommer till skolorna och informerar eleverna.

När det gäller att ta sig till Företagens hus säger Laurin Jakobsson att hon hoppas att elevernas målsmän tar sitt ansvar och ser till att de blir skjutsade eller att eleverna får busspengar.

Mer läsning

Annons