Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieelever mår allt sämre psykiskt

Nästan var femte tjej som går ettan på gymnasiet i Östersund mår dåligt en större del av tiden. Det visar en undersökning som gjorts i kommunen.

Annons

Flera undersökningar som har gjorts de senaste åren visar att andelen ungdomar med psykiska besvär ökar i Sverige. Den psykiska ohälsan hos unga handlar ofta om nedstämdhet, oro, svårigheter att sova och huvudvärk.

Besvären beskrivs ofta som tecken på stress.

Under hälsosamtal på skolor i Östersunds kommun har elever i olika åldrar tillfrågats om hur de mår. De allra flesta har svarat att de för det mesta mår bra men många känner stress och har symptom som huvudvärk eller sömnbesvär. Nästan var femte, 18 procent, av tjejerna som går årskurs ett på gymnasiet i Östersunds kommun har uppgett att de för det mesta inte mår så bra.

Hela 43 procent av tjejerna har svarat att de är stressade över skolarbetet. Var fjärde tjej har svarat att hon har en besvärande huvudvärk, var femte är ledsen eller nedstämd och nästan en på tio har svårigheter att sova.

Många tjejer har också problem med värk i rygg, nacke eller axlar.

Läget på arbetsmarknaden sägs vara en faktor som påverkar den psykiska ohälsan.

När hälsosamtalen genomfördes 2008 så hade lågkonjunkturen ännu inte fått fullt genomslag. Efter det har arbetslösheten för ungdomar ökat kraftigt vilket borde påverka ohälsan negativt i kommande undersökningar.

En studie som socialstyrelsen har genomfört visar att ungdomar som bor ensamma har mer psykiska besvär än unga som bor med sina föräldrar. I den sammanställning som kommunen gjort så konstateras att många gymnasieelever i Jämtland väljer att flytta hemifrån på grund av de stora avstånden till önskad gymnasieskola. Det skulle kunna vara en av förklaringarna till att gymnasieelever i Östersund mår sämre än elever i andra jämförbara län.

Mer läsning

Annons