Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnar Anderssons pappa: "Det var ett livsfarligt jobb"

/

Den 31-åring som dödades i Afghanistan i söndags är Gunnar Andersson, tidigare F 4-anställd. De svenska soldaterna attackerades av en man som var klädd i afghansk polisuniform.

Annons

Det var ett tungt besked för Gunnar Anderssons pappa Sven Örnberg Andersson från Frösön att få. Sonen åkte till Afghanistan så sent som i november förra året.

– Jag anade ugglor i mossen när jag hörde nyheten om att bland annat en 31-årig löjtnant hade dödats, säger han. Det stämde så väl in på Gunnar och hans kamrater.

Sedan kom en delegation från försvaret och kyrkan och berättade att det han befarade var sant.

På något sätt har han hela tiden varit förberedd eftersom det var så stora risker. Det var ett livsfarligt jobb sonen hade med risk för minor, överfall och bomber.

Varför valde Gunnar just Afghanistan?

– Han var officer och det ingår i officersjobbet, han kunde välja på Afghanistan och något annat ställe, men utlandstjänstgöringen kan de inte hoppa över.

De två dödade svenskarnas kroppar anländer till Sverige i dag, enligt den preliminära planen.

– Som det ser ut nu ska de anlända till Ärna flygplats utanför Uppsala 18:00 på tisdagen. Det kommer att vara en ceremoni på plats, säger Johan Lundgren, informatör vid Försvarsmakten.

31-årige löjtnanten Gunnar Andersson har vuxit upp på Frösön och var anställd på Livgardet i Stockholm inför tjänstgöringen i Afghanistan. Det var två svenska officerare och en lokalanställd tolk som dödades i Afghanistan när deras fotpatrull besköts i ett oroligt område på söndagen. Ytterligare en svensk soldat skottskadades och vårdas på sjukhus.

Enligt Försvarsmaktens uppgifter bar den person som sköt polisuniform.

– Om han verkligen var polis återstår att se, säger överstelöjtnant Gustav Wallerfelt, som är ställföreträdande chef för den svenska styrkan i Afghanistan, till Dagens Eko.

De svenska soldaterna blev överrumplade när de attackerades av mannen i afghansk polisuniform. Det handlade om avstånd på mellan fem och tio meter när mannen i afghansk polisuniform sköt svenskarna – som besvarade elden och uppges ha skjutit ihjäl den uniformsklädde mannen.

Fotpatrullen besköts med handeldvapen klockan 11.03 svensk tid. I attacken dödades den 31-årige Gunnar Andersson och den 28-årige kaptenen Johan Palmlöv från Sundbyberg. Den skadade, en 21-årig soldat som också är från Stockholmsområdet, sköts i foten och vårdas på sjukhus. Även en lokalanställd tolk dödades.

– Det är en tung dag. Mina tankar går till de anhöriga, till familjer som har förlorat sina söner, flickvänner som har förlorat sin älskade och kamrater som har förlorat sina kolleger, säger överbefälhavare Sverker Göranson.

Dödsskjutningarna inträffade 35 kilometer väster om svenska högkvarteret i Mazar-i-Sharif. I samma område gjorde svenska och finska soldater ett tillslag i veckan med fyra gripna och beslag av narkotika och sprängämnen.

Att visa respekt för offren sker bäst genom att fortsätta insatsen i Afghanistan, enligt statsministern:

– Det offer vi har lidit har vi lidit i vår övertygelse om att vi behövs för Afghanistans befolkning och för att motverka risken att ondskans nätverk återetablerar sig och hotar inte bara Afghanistan utan också den frihet vi håller kär i Sverige och Europa. Det handlar om att hålla undan risken för övergrepp och tyranni, säger Fredrik Reinfeldt till nyhetsbyrån TT under ett besök i Gävle i går.

Nyhetsbyrån hänvisar till en initierad källa i Mazar-i-Sharif som uppger att mannen som attackerade svenskarna inte var en polis.

På något vis var han bekant med några poliser vid en vägspärr i närheten av byn Gor Tepa. Han tog ett av deras vapen och sköt svenskarna. Sen blev han själv ihjälskjuten.

Mer läsning

Annons