Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldskimrande hotell och moské nya profilbyggen

/
  • En första bedömning visar att konferenshotellet kostar omkring 200 miljoner att bygga. Tanken är att det ska bli en profilbyggnad i närheten av en mindre profilskapande aktör i samma område: Restaurang Mikado.

Ett konferenshotell med guldskimrande fasad och 200 rum, samt en moské, är nya profilbyggen i planerna för utveckling av Stadsdel norr,

Annons

Konferenshotellet ska byggas ovanför Rådhusgatan, framför gaveln på ”kasernen” som ligger närmast Hofvallen.

Moskén är tänkt att ligga mitt emot Mekonomens nya anläggning, med infart från Litsvägen.

• Tidsplanen hur ser den ut?

– Från det att detaljplanen är klar, bygglov finns och spaden sätts i backen så tar det åtta till tio månader att bygga det här, säger Daniel Kindberg, vd för Fältjägaren Fastigheter AB.

Höjden på konferenshotellet är en öppen fråga. Som planerna ser ut nu är byggnaden inritad med ungefär 45 meters höjd.

Första och andra våningsplanen är 1000 kvadratmeter vardera och är tänkta för konferensutrymmen. I den 10 000 kvadratmeter stora hotellbyggnaden planeras för 200 hotellrum.

Fasaden blir metallglänsande med en guldskimrande ton, för att passa färgsättningen i området.

– Det vi tittar på nu är operatörer av verksamheten; någon som tror på att det går att driva verksamheten på ett lönsamt sätt och som bedömer att det finns en marknad för konferenshotellet. Det är viktigast, säger Daniel Kindberg.

Hans bild av planerna med Björntanden är att det inte fanns någon operatör som klev fram och uttryckte detta på ett klart sätt.

– Det är samma problematik för oss. Vi måste föra de här samtalen och det är operatören som måste säga att det här är rätt satsning.

Pågående marknadsundersökningar ska ge besked om hotellbygget ligger rätt i tiden för att ta emot stora konferenser, något som det länge hävdats att Östersund saknar lokaler för.

– Det jag upplevt av dialogen hittills är att dom uttrycker att det finns en marknad för olika storlekar av konferenser i dag, enligt Daniel Kindberg.

Diskussioner om att bekosta bygget förs också med vissa intressenter.

– Konferenshotellet finansieras antingen genom att projektet säljs som det är med byggrätten och ett hyresavtal. Eller också finansieras det på vanligt sätt med bank och eget kapital, eller en kombination av detta, säger Daniel Kindberg.

Som LT tidigare skrivit råder ofta stor trängsel i samband med bön i den moskélokal som i dag används av muslimer i Östersund.

• Är det ett nybygge eller i första hand en större lokal som muslimska föreningen i Östersund är intresserad av?

– Vi har varit i dialog med dom om en plats och föreslagit hur en moské skulle kunna se ut. Dom har berättat hur dom ser på det hela och jag tycker det känns ganska bra, säger Daniel Kindberg.

– En naturlig del i ett stadsdelbygge är att det också finns en plats för religöst utövande.

Mer läsning

Annons