Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldruschen har kommit till Östersund

/
  • Matias Engelbergs arbetsredskap är främst en slipsten och kungsvatten. Med detta kan han avgöra vilken karat guldet består av. Därefter är den finkalibrerade vågen som avgör hur mycket varan är värd.
  • Allt är inte guld som glimmar. Det händer då och då att Matias Engelberg och hans kollegor avslöjar att den där fina klockan eller ringen man trodde var väldigt värdefull visar sig bestå av bara mässing.

Guldpriset har ökat stadigt de senaste 12 åren. Marknaden för guldhandel har ökat i samma takt. Jämtarna säljer så pass mycket att uppköparen GuldAdam nu startar uppköpsbutik i Östersund.

Annons

– De senaste 12 åren har guldpriset ökat sakta men säkert, säger Matias Engelberg, uppköpare hos GuldAdam.

Förklaringen till det ligger dels i världsekonomin. Guldet behåller sitt värde när börser och värdepapper går knackigt. Ytterligare en förklaring finns i den ständigt växande industrin. Guld leder elektricitet väldigt bra och är därför en viktig beståndsdel i tillverkning av många elektronikprylar, som datorer och mobiltelefoner.

I takt med att guldpriset har stigit har därför andrahandsmarknaden för guld vuxit så det knakar. I dag finns flera olika företag som jobbar enbart med att köpa upp guld från privatpersoner. GuldAdam är ett av företagen. De åker vanligtvis runt på uppköpsturnéer, alternativt så får kunderna skicka in sitt guld via rekommenderade brev.

– Förra året sålde Östersundarna guld till oss för 1,4 miljoner kronor. Östersund har varit nästan bäst i landet på att sälja sitt guld, säger Matias Engelberg.

Detta gör att de nu känner sig redo att öppna en fysisk butik i Jämtland.

– Att hyra in sig på hotell för uppköpsturnéer blir ganska dyrt i längden, säger han.

I fredags slog de upp portarna på butiken, som sysselsätter två personer.

Den typiska kunden som kommer är en kvinna över 50 år som vill sälja av gammalt guld som kanske gått i arv, men som inte används. Med ett guldpris på cirka 320 kronor per gram för 24 karat går det snabbt att omsätta arvet till pengar.

– Allt guld vi köper går det återvinning, det smälts ner och säljs vidare till industrin, säger Matias.

För att butiken inte ska bli en säljkanal för mindre nogräknade personer som fått tag på guldföremål på olaglig väg så har de samarbete med polisen. Inget guld smälts ner förrän det har gått 30 dagar och under tiden kan polisen kontrollera det material de har köpt upp mot olika stöldanmälningar.

Mer läsning

Annons