Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldklockans tidevarv är förbi i länet

/
  • Nuförtiden kan de anställda i Östersunds kommun välja en mer nyttobetonad minnesgåva än en guldklocka. ”Det upplevs som positivt bland de anställda”, säger Anne Vågström, personalchef i kommunen samt Bertil Åsén chef för tekniska förvaltningen. Foto: henrik Flygare

Ett år, två år, tre år… och vips så har man jobbat 25 år på samma arbetsplats. Många företag visar då sin uppskattning med en gåva. Men guldklockan är inte tidens trendigaste present visar det sig när LT ringer runt.

Annons

Enligt skattelagstiftningen är det fritt fram att ge sina anställda en gåva som tack för lång och trogen tjänst, när de fyller år eller vid någon annan högtid som är värd att fira.

Så länge gåvan inte är värd mer än 10 000 kronor är den skattefri, överstiger den det värdet måste skatt betalas. Den är bara skattefri så länge arbetsgivaren bara ger en minnesgåva under pågående anställning, samt en present när personen avslutar sin tjänst.

Statens myndigheter införde redan 1803 en minnesmedalj till de anställda som jobbat i 30 år. Under åren har möjligheten att välja andra saker än en guldmedalj utökats både med guldklocka och annat som kan vara till nytta för den anställde.

– Förr var det vanligt med guldklocka eller smycke, men nuförtiden har de anställda möjligheten att välja exempelvis en resa eller friluftssaker, säger Elisabeth Sjöström, kommunchef i Krokom.

Och så låter det i de flesta kommuner när LT ringer runt i länet. Men vid en snabb titt i redovisningen för de gåvor som plockades ut i Östersunds kommun under 2008 visar det sig att kvittona för smycken dominerade betydligt. Därefter kom friluftsprodukter och kvitton från resebyrån.

Summan på gåvan varierar dock. Det varierar även lite om arbetsgivaren ger anställda som slutar strax innan 25 års tjänst en mindre gåva.

Bertil Åsen, chef för tekniska förvaltningen vid Östersunds kommun brukar samla de vid sin förvaltning som tjänstgjort i 25 år, eller går i pension efter 20 års anställning, till en ceremoni med middag, gåvoutdelning och blommor i rådhuset varje år. Och det är en tradition som uppskattas.

– Det känns bra med en värdig avslutning och det upplevs som positivt att vi ger mer nyttopresenter nu, säger han.

Mer läsning

Annons