Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldgruva för allmänheten – som få känner till

/
  • Här produceras varje år flera hundra vetenskapliga uppsatser. Med reservation för att det här är arbeten som görs i utbildande syfte under en lärande process så är det ofta kanonbra uppsatser.
  • Robert Pettersson är chef för Mittuniversitetets samverkansavdelning.

Varje år skriver Mittuniversitetets studenter flera hundra vetenskapliga uppsatser. De avhandlar allt från Zlatan till hundar i vården. Men få känner till att uppsatserna är offentliga.

Annons

Robert Pettersson är chef för Mittuniversitetets samverkansavdelning. Han tror att många fler skulle kunna dra nytta av all den information som finns samlad i universitetets databas Diva. Bara under åren 2008 till 2011 har 1 280 studentuppsatser registrerats i databasen. Robert Pettersson tycker att det är lite synd att många arbeten faller i glömska så snabbt.

– Det görs väldigt många bra studentarbeten med högt allmänintresse som får väldigt lite uppmärksamhet.

De flesta uppsatserna är lätta att förstå och i nästan alla fall finns en sammanfattning där uppsatsens resultat presenteras. Robert Pettersson konstaterar att arbetena, trots att de inte är doktorsavhandlingar, ofta har en hög nivå.

– Med reservation för att det här är arbeten som görs i utbildande syfte under en lärande process så är det ofta kanonbra uppsatser.

Robert Pettersson säger att uppsatserna och de resultat som presenteras kan innehålla mycket intressanta rön, för samhället i stort eller för specifika organisationer, företag eller branscher. Enligt honom finns en stor dold potential som skulle kunna användas bättre.

– Ett exempel är två killar som skrev om i vilken utsträckning studenter stannar kvar i Östersund efter avslutade studier. Det hade ju ett stort allmänintresse och blev också uppmärksammat i medierna.

Samtidigt konstaterar han att många uppsatser har tydliga kopplingar till näringslivet. Robert Pettersson berättar att en del av uppsatserna skrivs med utgångspunkt från idéer som har kommit utifrån och andra i ett mer direkt samarbete med företag eller organisationer.

Mer läsning

Annons