Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gubbarna välkomnade de jämtländska gubbarna

/
  • Jan Moberg driver Jordgubbslandet tillsammans med sin son Claes.
  • De första jordgubbarna som skördades på Rödön var extra stora – eftersom de kommer från ett nytt fält.
  • Jordgubbslandet har totalt 15 hektar med jordgubbsplantor. Snart är samtliga redo att skördas och säljas till sommarlediga svenskar.

Jan och Claes Moberg är "far och son–jordgubbe". Under onsdagen skördades årets första gubbar på Rödön där duon driver företaget Jordgubbslandet med självplock, kafé och försäljning under sommaren.

Annons

– Ja nu är det till att jobba nonstop ett tag, säger Claes Moberg som konstaterar att årets säsong startade ungefär tio dagar tidigare än under förra årets kyliga sommar.

– Egentligen är det inte en tidig start utan den här tiden brukar vara standard. Det är snarare så att förra året var ovanligt sent.

Under försäljningens första dag såldes omkring 63 liter jordgubbar över disk. Claes Moberg berättar att de gubbarna kommer från ett nytt land – vilket gör att de är extra stora.

– Den första säsongen i ett nytt land är de alltid större eftersom plantorna inte vuxit till sig helt och det därför blir färre jordgubbar som behöver konkurrera om näringen.

När mängden successivt ökar under sommaren utvidgas också försäljningen. I början säljs det till butiker i närområdet och till Östersund. Efter ytterligare någon vecka när skörden blir större så utökas försäljningen till kustområdet.

– Vi säljer omkring åttio till hundra ton jordgubbar per år. Av dem är det ungefär 70 procent som går till kustområdet, berättar Jan.

De som längtar efter att ge sig ut själva och fylla upp en egen hink får vänta ett tag till. Självplocken har ännu inte haft premiär.

– Tidigare ringde folk hela tiden och frågade när det körde igång men nu kollar alla på hemsidan istället, säger Claes.

Mer läsning

Annons