Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruppboende i Östersund anmäls för vanvård

Ett gruppboende i Östersund anmäls till Socialstyrelsen för vanvård.

Annons

Det stora problemet i dramat, enligt anmälan, ska vara användandet av ett desinfektionsmedel som gjort en boendes hud kraftigt irriterad.

Den boende har fått ett växande sår över höften och ena skinkan. Från början var det stort som en mobiltelefon, men i dag är det utbrett på ett område av 20x30 centimeter.

Den boende har tvättats och fått blöjorna bytta i en duschsäng som rengjorts med ett desinfektionsmedel. Anmälaren har ställts frågor om hur detta gått till och fått reda på att medlet torkas direkt på duschsängen. Därefter har den boendes hud varit i direkt kontakt med samma yta varje gång den boendes blöja ska bytas.

Anmälaren kan konstatera att medlet egentligen ska spädas ut så mycket som 1 deciliter desinfektionsmedel i 10 liter vatten. När medlet är påstruket på ytan ska det torka i 15 minuter innan det ska spolas av med vatten. En varningstext på desinfektionsmedel informerar också om att medlet kan orsaka irritation. Anmälaren har påtalat detta, men all personal har inte nåtts av informationen.

Anmälaren påpekar också att den boende bör få ha en bättre säng, med tillhörande dävert så att den boende kan vända sig på natten. Den boende hade en sådan under två år, men har nu fått återgå till en standardsäng.

Mer läsning

Annons