Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grön motorväg från kust till kust

/
  • Under invigningen av Green highway mellan Sundsvall och Trondheim passade Jämtkraft på att visa sin nya elbil. Foto: Ulrika Andersson
  • Kommunalrådet AnnSofie Andersson och Jämtkrafts informationschef Håkan Roos tror att det behövs ett antal laddställen innan folk törs köpa en elbil.

I fredags invigdes satsningen på en grön motorväg från Sundsvall via Östersund till Trondheim. Jämtkraft ligger redan i startgroparna för att bygga ut möjligheterna att ladda elbilar längs sträckan.

Annons

Green highway, som satsningen kallas, är ett delprojekt i ett större samarbete för att utveckla regionerna Sundsvall, Östersund och Trondheim.

Tanken med Green highway är att sträckan mellan Sundsvall och Trondheim ska byggas ut med ett antal stationer där miljöbilar kan tankas.

Visionen är att det längs E 14 ska finnas möjligheter att tanka biogas, etanol och rapsdiesel.

Men det handlar inte bara om flytande bränslen.

Under fredagens officiella invigning av satsningen presenterade Jämtkraft sina planer på att bygga ut infrastrukturen så att även de som har elbilar ska kunna färdas kust till kust på E 14 utan att riskera att bli strömlösa.

– Vi kommer att sätta upp laddstolpar på ett antal strategiska platser längs den här sträckan, berättar informationschef Håkan Roos.

De första fyra laddstolparna ska sättas upp i en station i Åre inför ministermötet i augusti.

– Sedan planerar vi för en liknande station i Östersund och troligtvis något liknande i Krokom, berättar Tommy Ericsson som är med och planerar satsningen för Jämtkrafts räkning.

Utbyggnaden av laddställen kan förhoppningsvis få fler att våga köpa elbilar.

– Det gäller att få fler personer att köpa elbilar men det är alltid någon som måste gå först, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson, s, som också är engagerad i Green highway.

Utöver satsningarna på laddstolpar för elbilar längs E 14 kan ytterligare ett 50-tal laddställen komma att byggas i Östersund inom en relativt snar framtid berättar Tommy Ericsson på Jämtkraft.

Mer läsning

Annons