Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gregorius: Då lägrar sig kolbulleoset över centrala stan

/
  • Conny Pålsson gräddar kolbullar och efterfrågan är stor.
  • Britt Marlén Nystedt och Elin Jonsson köper knallgröna pistagebollar. Även de är inriktade på att köpa mat och godsaker.
  • Kan kolbullen kvalificera sig som Jämtlands landskapsrätt?
  • Gunvor Bring hjälper till i Lanttantens marknadsstånd. Många av marknadsbesökarna köper just sådant som går att stoppa i magen och Gunvor Bring berättar att hon säljer mest av fisken från Börtnan.
  • Langos, kolbullar, spanska friterade sötsaker, stut och mycket annat är representerat i matstånden på Gregoriemarknaden, men det behöver inte vara fel med en varmkorv heller.
  • Svägerskorna Ruth Nilsson och Carin Dahlsten mumsar på varsin kolbulle. På marknaden handlar de bara saker som går att stoppa i magen.
  • Matz Larsson säljer rökt fisk och kött samt olika tillbehör. Han berättar att efterfrågan är stor, men någon klar favorit bland marknadsbesökarna kan han inte utse.
  • Elzita Persson provsmakar jämtländsk ost. Hon fastnar för osten Rosa från Revsund. Försäljaren Eva Sandgren Forslund berättar att affärerna går lysande, Rosa, vit capri, blå Astrid det glesnar snabbt i korgarna i marknadsståndet.

Kolbulleröken vilar tät över Gregoriemarknaden och bland marknadsbesökarna har just kolbullen ett stort stöd när Jämtlands landskapsrätt ska utses.

Annons

Det är ungar och hundar och marknadsstånd och trängsel och mat som är Gregoriemarknaden. Kolbullen regerar på marknaden enligt de besökare LT har pratat med.
– Jag tycker att landskapsrätten borde vara kolbulle, det är flottigt och gott och fett är ju nyttigt numera, säger David Lindberg.
Frågan är om Matakademien också tycker det. Under Gregoriehelgen kommer nämligen Matakademien att genomföra en omröstning bland marknadsbesökarna. Syftet är att utse en landskapsrätt för Jämtland och en för Härjedalen. Omröstningen ska leda fram till att en maträtt som anses vara typisk för respektive landskap utses.
– Kolbulle och hjortron borde det vara, säger en marknadsbesökare som sitter och mumsar på en kolbulle.
Matz Andersson som står och säljer Jämtröks kött och fisk, han tycker varken att kolbulle eller renkött kvalificerar sig.
– Det borde vara röding och hjortron, till exempel rökt röding och hjortronsås, säger han.
Kommersen från vagnen går bra berättar Matz Andersson och köparna är lika intresserade av kött som av fisk. Men hos Lanttanten där Gunvor Bring hjälper till verkar det vara fisk som säljer bäst.
– Det är nog Börtnanfisken det är störst efterfråga på, säger hon
Över huvudtaget är mat ett viktigt inslag på marknaden. För svägerskorna Ruth Nilsson och Carin Dahlsten är det kolbullen som gör marknaden.
– Kolbullarna är viktiga, men de ska vara de här kolbullarna från Alsen, det är bara de som duger, säger Ruth Nilsson.
Något annat än mat har de inga planer på att handla på marknaden.
– Jag har sorterat bort att handla sådant som ska ta plats hemma, säger Ruth Nilsson.
Men saker som stoppas i magen tar ju ingen plats och samlar heller inte damm hemmavid.

Mer läsning

Annons