Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gravida länsbor fimpar – men snusar i stället

/
  • Flera jämtländska kvinnor är med i en snusstudie som genomförs på Karolinska sjukhuset. Där kanske det ska visa sig hur farligt snusandet är.    Foto: Scanpix

I Jämtland ligger vi lägst i landet, endast 2,9 procent, när det gäller hur många gravida kvinnor som röker i slutet av graviditeten.
Däremot ligger vi överlägset högst med 6,9 procent snusande gravida.

Annons

– Jag har en känsla av att det inte är särskilt vanligt längre, säger barnmorskan Kerstin Vilja på BB Östersund, om rökning hos gravida i länet.

En rapport från Socialstyrelsen ger henne rätt. Den visar att jämtländska kvinnor är bäst i landet på att inte röka under graviditetens sista veckor.

År 2006 så rökte 4,9 procent av kvinnorna när de skrevs in vid Mödravårdscentralen, det vill säga i vecka 8–13 i graviditeten. Men när de blivande mammorna nått till vecka 30–32 så rökte endast 2,9 procent och det är lägst andel i hela Sverige.

För 26 år sedan, när man började samla in statistiken, så rökte dock hela 32 procent under graviditetens första månader.

Jämtland har å andra sidan högst andel kvinnor som snusar i början av graviditeten, med 6,9 procent. Näst flest snusande gravida har Västerbotten med 4 procent, därefter Norrbotten och Västernorrland med 3,6 respektive 3,4 procent snusande gravida. I resten av landet ligger andelen snusande gravida kring eller strax under en procent.

Att det är farligt för fostret att röka när man är gravid vet forskarna.

– Hjärtfrekvensen stiger, man får högre blodtryck och syresättningen av fostret försvåras vid rökning, äger Kerstin Vilja.

Rökning kan ge lägre födslovikt, för tidig avlossning av moderkakan, för tidig förlossning och dödföddhet. Även plötslig spädbarnsdöd kopplas till rökning, men det är inte lika välbelagt med studier. När det gäller snusning vet man däremot inte mycket alls.

– Det pågår en snusstudie om gravida på Karolinska sjukhuset i Huddinge just nu. Flera jämtländska kvinnor är med i den eftersom det är vanligare att snusa här än söderut, säger Kerstin Vilja.

Om snusning påverkar fostret lika negativt som rökning kan alltså denna studie ge oss mer information om.

– Ja, man vet inte än för det har aldrig gjorts studier förut. Men nikotinet är ju ett gift och det går över via moderkakan, i alla fall vid rökning. Nikotinet tar plats för syremolekylerna i de röda blodkropparna och därför försvåras syresättningen, säger hon.

Uppgift om rökning finns i medicinska födelseregistret vid Epidemiologiskt centrum, Socialstyrelsen sedan 1983. Andel gravida som röker vid inskrivning hos mödravårdscentralen har minskat i Sverige från drygt 31 procent 1983 till omkring 8 procent 2006.

Rökningen har minskat i alla åldersgrupper, men är fortfarande vanligast bland de yngsta barnaföderskorna.

Mer läsning

Annons