Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gränskommuner pantar mest

/
  • – Vi pantar cirka en gång per två veckor eller rätt ofta i alla fall. Jag tycker det är jätteviktigt, för det är inte så svårt det ligger ju ändå bara och skräpar. Sen får man ju lite extra pengar när man ska handla, säger Sandra Salo.

Flest burkar och flaskor i länet pantas i Åre och i Härjedalen. Samtliga län i Norrland har ökat antalet flaskor och burkar som pantas under 2008 jämfört med 2007. I Jämtlands län pantas mer än i resten av Sverige, vilket delvis kan förklaras med närheten till Norge.

Annons

Enligt pantstatistiken per län går det tydligt se att det är de län som gränsar till Norge som ligger i topp, norrmännen både handlar och sedan pantar i Sverige.

Även regioner med mycket turister ligger i pantningstoppen. Det märks i statistiken för länet, i Åre pantades mest i länet i form av 303 förpackningar per invånare, i Härjedalen pantades 261 förpackningar per invånare. I Strömsund var pantresultatet 185 förpackningar per person, i Ragunda 161, i Berg 141, i Bräcke 131, i Östersund 168, i Krokom 94.

– När det gäller statistik på kommunnivå så vet vi att de som har stora handels- och köpcentrum generellt har en fördel jämfört med andra kommuner, säger Pelle Hjalmarsson, vd på Returpack.

Sverige är ett av de länder i världen som är duktigast på att panta. Förra året pantades nära nio av tio burkar och pet-flaskor som såldes i Sverige, visar statistik från Returpack.

Totalt återvinns 88 procent, av de burkar och pet-flaskor vi dricker ur och blir till nya burkar och flaskor. Det innebär att regeringens uppsatta mål på en 90-procentig återvinning nästan är uppfyllt. När det gäller återvinningsgraden för burkar ligger den på 91 procent vilket innebär att målet redan överträffats.

Siffrorna bygger på Returpacks statistik från förra året då vi i Sverige återvann 1,44 miljarder burkar och flaskor, vilket gör oss till ett av de bästa länderna i världen.

Sommaren är högsäsong för återvinning av burkar och pet-flaskor.

Mer läsning

Annons