Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granskning visar: Kommunen tar ett större ansvar än vad lagen kräver

Socialtjänsten i Östersund kostar mycket mer än i andra jämförbara kommuner. Till exempel tar socialförvaltningen ett betydligt större ansvar än vad lagen kräver.

Annons

Jämfört med liknande kommuner i Sverige så spenderar Östersund väldigt mycket pengar på den så kallade individ- och familjeomsorgen.

En utredning som kommunstyrelsen beställt visar till exempel att socialförvaltningen under 2007 spenderade drygt 75 procent mer på barn- och ungdomsvård än andra jämförbara kommuner.

Ett område där Östersunds kommun lägger mycket pengar är placeringar av just barn och ungdomar.

Institutionsvård och vård i familjehem kostar mer än dubbelt så mycket i Östersund än i andra jämförbara kommuner. Granskningen visar däremot att Östersunds kommun, trots höga ambitioner, lägger relativt lite pengar på så kallade öppna insatser.

Granskningen visar också att socialtjänsten ofta tar ett för stort ansvar om man ser till vad lagen kräver. Handläggarna är med andra ord för humana i sina bedömningar kring enskilda personer.

En anställd som intervjuats har sagt: ”Vi har både livrem och hängslen ... vi har varit rädda för att göra fel.”

Efter att utredningen blev klar har socialchefen Dan Osterling beslutat att förvaltningen inte ska gå in och hjälpa människor när exempelvis landstinget inte tar sitt ansvar i vårdkedjan. Samtidigt finns en risk att vissa hamnar i kläm.

– Det kan inte uteslutas att det finns de som hamnar mellan stolarna, säger Dan Osterling.

Mer läsning

Annons