Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gräfsåsen polisanmäls för brott mot miljölagen

/
  • Renhållningschef Ola Skarin tror inte att det lakvatten som runnit utanför dammen innehållit några större mängder miljöfarliga ämnen. Foto: Jan Andersson

De ansvariga för avfallsanläggningen vid Gräfsåsen har polisanmälts för otillåten miljöverksamhet. Bland annat har lakvatten från anläggningen runnit ut i den närliggande skogen.

Annons

Det var efter en rutinbesiktning för knappt ett år sedan som en miljöskyddsinspektör vid Östersunds kommun upptäckte att anläggningen vid Gräfsåsen inte följde de regler som miljödomstolen satt upp. Bland annat har lakvatten från vissa ytor vid anläggningen inte letts till den damm där allt sådant vatten ska samlas upp.

De ansvariga för avfallsanläggningen hade heller inte sett till att bygga tak över en plats där man förvarade impregnerat virke vilket också var ett brott mot de gällande reglerna.

Händelsen ledde till att Östersunds kommuns miljö- och hälsoavdelning polisanmälde kommunens tekniska förvaltning som ansvarar för driften vid Gräfsåsens avfallsanläggning.

– Vi är skyldiga att göra en sådan anmälan och se till att de åtgärdar bristerna, förklarar miljöskyddsinspektör Gunilla Bergström på Östersunds kommun.

Hon säger att de ansvariga för anläggningen nu har åtgärdat de båda bristerna men att det i sig är allvarligt att man inte följt de villkor som gällt för anläggningen. Exakt vilken skada det utrunna lakvattnet haft är däremot svårt att säga.

– Det handlar om vatten som går ut från en yta som man inte har kontroll över och det är förstås inte bra.

Gunilla Bergström berättar att det ska tas regelbundna prover på lakvatten för att kontrollera att det inte innehåller några miljöfarliga ämnen som exempelvis metaller eller för hög halt av organiskt material.

Ola Skarin är renhållningschef på Östersunds kommun och ansvarar för avfallsanläggningen vid Gräfsåsen. Han berättar att det dike där lakvattnet runnit ut tidigare inte behövde gå via lakvattendammen men att det nya tillståndet från miljödomstolen villkorade att allt vatten ska gå förbi dammen. Han påpekar att felet nu har åtgärdats och tror inte att det lakvatten som runnit utanför dammen innehållit några större mängder miljöfarliga ämnen.

– Det är svårt att bedöma men vi har bra kontroll på det som passerar dammen och det håller en god kvalitet.

Polisen håller just nu på att utreda ärendet och sedan ska en åklagare ta ställning till om åtal ska väckas.

Mer läsning

Annons