Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göte Murén: Vi tänker om och tänder gatubelysningen

/
  • ”Det är en tragisk händelse och jag känner djupt med de inblandade”, säger Göte Murén, s, ordförande i miljö- och samhällsnämnden som bland annat ansvarar för den kommunala gatubelysningen. På tisdagen fattades beslutet om att omedelbart tända belysningen nattetid igen.
  • ”Jag är inte rädd när jag går hem själv, men jag gör det nästan aldrig utan har kompisar med mig. Jag tycker det är bra om lamporna är tända för många känner sig mer otrygga när det är mörkt”, säger Malin Kårvik.
  • Eva Karlström i Östersund tycker det är bra att Östersunds kommun ändrat sig i släckningsfrågan.”Det är bra att de kan tänka om. Det måste också finnas annat att spara på än belysningen. Jag tror att släckta lampor gör att det händer mer otrevligheter, som olyckan i natt (läs natten mot tisdag), säger hon.

Efter den allvarliga olyckan då en man blev påkörd backar Östersunds kommun helt från beslutet om den tidigarelagda sommarsläckningen av gatubelysningen.

Annons

Orsaken till olyckan är inte klarlagd men kommunen vill inte riskera att liknade olyckor händer på grund av mörkret.

– Det är en tragisk händelse och jag känner djupt med de inblandade.

– Vi vet inget om orsaken än men nu tänder vi gatubelysningen nattetid igen för att folk ska känna sig trygga, säger Göte Murén, s, ordförande i miljö- och samhällsnämnden.

I omgångar har kommunen ändrat besluten om tända eller släckta gatubelysningar. Några dagar efter valborgsmässoafton, då sommarsläckningen gjordes, beslutades att lamporna skulle vara tända nattetid under helgerna. Och nu är det bestämt att lamporna vara tända, helg som vardag, fram till 25 maj.

Var beslutet om tidigare sommarsläckning ogenomtänkt?

– Nej, ogenomtänkt var det inte. Vi har gjort en felbedömning kring hur mörkt det faktiskt är, säger Göte Murén.

Nämnden har sedan tidigare också beslutat att det till hösten, med lite olika avgränsningar och tider, ska vara släckta lampor utanför området som begränsas av Rådhusgatan, Färjemansgatan, Strandvägen och Gränsgatan, under sen kväll och natt på vardagar.

Kommer det beslutet att också att ändras?

– Jag vill inte föregå något ännu, men vi har nämndsammanträden i maj och juni och vi får utvärdera detta, säger Göte Murén.

Den tidigarelagda släckningen och beslutet om belysningen till hösten gjordes för att spara pengar och med tanke på miljön. Nämndens sparbeting ligger fortfarande kvar men vad de nu ska spara pengar på är inte bestämt.

– Vi måste omgående hitta annat att spara på. I nämndens verksamhetsområde finns till exempel busstrafik, belysning, gräsmattor och parker, säger Göte Murén.

– Men det ekonomiska läget har förändrats så snabbt. Och det är svårt att spara när det handlar om redan planerad verksamhet.

Mer läsning

Annons