Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göte Murén: Populism bakom ändrad inställning

Allianspolitikerna i Östersund ändrar sig och vill nu tända stans gatubelysning. Ett tydligt tecken på populism anser Göte Murén (S) som är ordförande i den nämnd som beslutat om släckningen.

Annons

Politikerna i kommunens miljö- och samhällsnämnd var tidigare överens.

Ledamöterna från de båda partiblocken ställde sig bakom ett batteri av åtgärder. Pengar måste sparas och att släcka nästan all gatubelysning i Östersund på vardagar mellan 02.00 och 05.00 var en viktig del i de neddragningar som skulle minska kommunens kostnader.

Men beslutet väckte starka känslor hos allmänheten. Frågan diskuterades flitigt under en period och tonläget var ofta högt. Reaktionerna fick som följd att det blev just tiden 02.00 till 05.00 som lysena släcktes. Ursprungsförslaget var betydligt tuffaren då man diskuterade att släcka gatubelysningen redan från klockan 22.00 på kvällen.

Under gårdagens fullmäktige kom frågan upp igen. Nästa års budget ledde till en massiv debatt och det stod då klart att allianspartierna hade ändrat uppfattning i frågan om den släckta gatubelysningen.

– Vi är inte sämre än att vi kan ändra oss, menade oppositionsrådet Carina Zetterström (C).

Anledningen till att alliansen har ändrat ståndpunkt är enligt Carina Zetterström medborgarnas reaktioner på beslutet.

– Det handlar om en lyhördhet för de reaktioner som vi fått. Det är inte längre acceptabelt ur ett trygghets- och trafiksäkerhetsskäl att spara på att släcka belysningen, säger hon.

Göte Murén tycker att det hela luktar populism.

– Visst är det populism. Och det är synd att de inte kan stå för sitt beslut, särskilt i en sådan här besvärlig fråga.

Allianspartierna vill satsa 2 miljoner kronor för att gatubelysningen ska kunna vara tänd som vanligt. Men Göte Murén säger att det i nuläget inte finns något utrymme i budgeten att ta tillbaka beslutet. Däremot kommer frågan att fortsätta att diskuteras under hösten.

– Det kommer att vara en stående punkt på nämndens möten. Vi bevakar det här noga för att det är en så viktig fråga, säger han.

Mer läsning

Annons